Studenter får bo i labbet

Uppdaterad
Publicerad

Ett unikt studentboende planeras på Chalmers i Göteborg. De som flyttar in i experimenthuset kommer också att aktivt delta i forskningen kring att hitta framtidens klimatsmarta boenden.

– Det som jag själv skulle vilja se är mer flexibla bostäder som är yteffektiva. Jag tror att vi kan bo mindre och jag tror att vi kan dela på fler funktioner än vi gör idag, säger Sanna Edling, projektledare i HSB Living Lab.

Hur ska man bygga framtidens hållbara boenden. Det är knäckfrågan i projektet HSB Living Lab. Till hösten kommer ett kombinerat bostads-och experimenthus byggas på Chalmers område i Johanneberg i Göteborg.

Studenter som försökskaniner

Ett  40-tal lägenheter ska fyllas med studenter och de som flyttar in får vara beredda på att bli försökspersoner i forskningen.

– Det är alltid svårt att testa ny teknik och nya lösningar i skarpt läge, när vi bygger nya bostadsprojekt. Det här blir vår chans att testa i praktiken och dessutom få direkt återkoppling från de boende, säger Sanna Edling.

Studenterna som flyttar in får vara beredda på att bo i en miljö som hela tiden är under utveckling. De kommer att intervjuas och svara på frågor kring hur de upplever olika boendelösningar.

– Allt som händer i byggnaden kommer att dokumenteras med olika sensorer, men vi kommer värna om studenternas privatliv. Det är inte bara en forskningsplats utan också deras boende, säger Sanna Edling.

De boende kommer att få flytta in någon gång under 2015 och projektet kommer att pågå under en tio års period.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer