– Det är väldigt viktigt att våra medborgare söker vård vid symtom på akuta tillstånd som till exempel stroke och hjärtinfarkt där varje minut är viktig, säger Per-Olof Hansson, chefläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Foto: SVT

Sjukhusen uppmanar akut sjuka patienter: ”Sök vård”

Publicerad

Allt fler söker akutvård försent. Och ambulansen hämtar patienter i sämre skick än vanligt. Orsaken är många undviker sjukvården på grund av corona, vilket man bland annat sett på Sahlgrenska. Nu uppmanas sjuka att inte tveka att söka akutvård som de annars hade sökt.

Enligt sjukhusledningen har man har full beredskap för att ta emot patienter i behov av akut och livsnödvändig vård och uppmanar nu patienter med symtom på akut sjukdom att söka vård. En beredskap som inte nyttjas fullt ut.

– Det är väldigt viktigt att våra medborgare söker vård vid symtom på akuta tillstånd som till exempel stroke och hjärtinfarkt där varje minut är viktig. Vi har full beredskap för att ta hand om dessa patienter och det gäller naturligtvis samtliga akuta sjukdomar och tillstånd, säger Per-Olof Hansson, chefläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Akutvård har inte dragits ned

För att möta behovet av vård under coronautbrottet har sjukhuset ställt in en del av den planerade vården. Det här gäller inte akut och livsviktig vård där man alltså nu ser att färre patienter söker vård, en bild som delas av andra vårdgivare i landet och även internationellt.

– Känner man symtom på hjärtinfarkt, som till exempel bröstsmärta, så är det viktigt att söka sjukvård snabbt. Vid kraftigare besvär ska man ringa 112 och bli hämtad med ambulans. Det är viktigt att komma in tidigt för att rädda så mycket av hjärtmuskeln som möjligt. Samma sak gäller symtom på akut stroke som till exempel nytillkommen svaghet i en arm eller ben, snedhet i ansiktet eller svårigheter med talet, det vill säga sluddrigt tal eller svårigheter att hitta ord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.