Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi vill känna oss som vanliga människor i Sverige” – hör Suheir och Laith berätta om hur de påverkats av den långa väntetiden. Foto: SVT

Suheir och Laith från Angered sökte svenskt medborgarskap för fem år sedan

Uppdaterad
Publicerad

2019 sökte paret Suheir Al Sammarai och Laith Al Dulaimi om svenskt medborgarskap. Fem år senare har ärendet på Migrationsverket inte öppnats och någon handläggare är inte utsedd.

– Det gör ont i hjärtat, jag trodde inte detta, säger Suheir Al Sammarai.

På förskolan där Suheir har fast jobb ropar barnen efter henne, de vill att hon ska hjälpa dem måla.

– Jag trivs här och ser mig som självklar här men det saknas en pusselbit: tryggheten, säger Suheir på vägen hem från jobbet.

”Förstår inte”

Paret kom från Irak 2008 och bor sedan flera år tillbaka i Angered. Deras fyra barn är nu vuxna och har flyttat hemifrån. De har alla jobb och har fått svenskt medborgarskap.

Men efter parets ansökan om svenskt medborgarskap har ärendet stått still sedan 2019. De väntar på att en handläggare ska öppna ärendet.

– Vi är skötsamma, vi har inget register, jag förstår inte varför det tar så lång tid, säger Laith.

Tusentals i kö

Totalt hanterar Migrationsverket just nu 96 322 öppna ärenden om svenskt medborgarskap.

Enligt Migrationsverket finns det inget som sticker ut i parets ärende som gör att det tar lång tid för handläggningen att börja. Enda förklaringen som ges är långa köer.

För paret är den långa väntan svår och framtiden är ännu oviss.

– Vi hade stora drömmar om att studera, Laith är pilot sedan innan och jag ville forska. Men nu känner jag att jag är för gammal och vill bara vara trygg, säger Suheir.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Förstår att det är frustrerande”. Hör enhetschefen förklara den långa väntetiden gällande att få ansökan om svenskt medborgarskap prövad. Foto: Adam Wrafter/TT, SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.