Vid sju tillfällen i höst kommer de sex deltagarna mötas och samtala om hur de ska hantera sin självmordstankar Foto: SVT

Suicidprevention startar studiecirkel

Uppdaterad
Publicerad

Suicidprevention i Väst har i ett samarbete med Sensus studieförbund skapat ett nytt banbrytande projekt: en studiecirkel för personer som tänker på självmord.

– Vi vill skala upp detta. Om det funkar så bra som vi tror vill vi få ut detta i hela landet, säger verksamhetsansvariga Else-Marie Törnberg.

Vid sju tillfällen i höst kommer de sex deltagarna mötas och samtala om hur de ska hantera sin självmordstankar, i en studiecirkeln som leds av två studiehandledare. Upplägget är att man vid varje mötestillfälle utgår från ett nytt kapitel i boken Handbok för livskämpar.

– Nu senast talade vi om att man aldrig är ensam och att det är viktigt att man inte håller tyst om sina tankar och hur man kan berätta om detta för omgivningen, säger Else-Marie Törnberg.

Hon menar att detta är ett pilotarbete som kommer att utvärderas och förbättras allt eftersom.

– Vi vill att detta ska komma fler till del, säger Else-Marie Törnberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.