Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Suldan Hassan om känslorna inför OS. Foto: Maria-Elena Zelaya/SVT

Suldan, 26, från Alingsås drabbades av postcovid – nu ska han till OS

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare 5000-meterslöparen Suldan Hassan kan nu titulera sig maratonlöpare och till sommaren ska han representera Sverige i de Olympiska spelen.

Kärleken för löpning har funnits hos Suldan sedan han var 15 år, men att han 11 år senare skulle tävla i OS fanns då inte på kartan.

– Att springa maraton är något andra gör på slutet av sin karriär, inte i början. Att jag skulle göra det nu trodde jag aldrig, men det känns helt rätt, säger Suldan Hassan.

Slog svenskt rekord

Det började med att hans vän, den belgiske europarekordhållaren på maraton, Bashir Abdi i vintras frågade om han skulle med på träningsläger och Suldan tackade ja.

– Då sa han att jag skulle kunna springa maraton och att jag nog kunde komma långt. Först tänkte jag att han bara försökte vara snäll, men med facit i hand så hade han rätt, säger Suldan och skrattar.

Sedan anmälde han sig till sitt första maraton, sprang 2:07:36 och tog hem ett svenskt rekord.

Orkade inte träna

Men det hade kunnat sluta annorlunda. Tidigare hade han drabbats av covid och sedan postcovid. Något som gjorde att han inte orkade träna tillräckligt mycket.

– Men jag kämpade och kämpade och till sist kom jag över det, säger Suldan Hassan.

Hör honom berätta mer om känslorna inför OS i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.