Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anders Jacobsson placerar Bohusläns myter i centrum. Foto: SVT

Sune-författaren med ny bok om onda monster: ”Det finns magi överallt”

Uppdaterad
Publicerad

Anders Jacobsson har gjort succé i decennier med böcker om tjejtjusaren Sune. Nu har författaren släppt en ny bok där mörka myter från Bohuslän är i centrum.

Anders Jacobsson är mest känd för sina böcker om Bert och Sune, skrivna tillsammans med kusinen Sören Olsson. Det samarbetet pågår än i dag, men Anders Jacobsson skriver också mycket på egen hand. Nu har han skrivit en ny bok som på vissa sätt ligger långt från hans vardagshjältar. Inspirationen kommer från författarens omgivningar.  

– Det finns magi överallt runt omkring oss, även på det som man tror är den mest tråkiga plats, säger Anders Jacobsson.

Häxor istället för Sune och Bert

”Myrkr – Det svarta hålet” är den första delen i en serie som placerar myter och legender från Bohuslän i centrum. Anders Jacobsson bor själv numera på Västkusten, i Kungälv. Boken kretsar kring Brattön, där det länge har funnits myter om både häxor och satan själv som kommer ur ett svart hål på ön. För läsaren blir det alltså möten med häxor, monster och mörka väsen genom att följa äventyret för bokens fyra huvudkaraktärer.

Brattön på Västkusten är hem för många myter om mörka väsen. Foto: SVT

– Jag tycker det är viktig att man tar till vara på alla sägner, historier och myter som finns på varje ställe runt om i vårt land.

Succé med både böcker och filmer

Anders Jacobsson har skrivit omkring 180 böcker. Hans karaktärer har levt genom flera decennier genom böcker, radioprogram, tv-serier och filmer. Den första Suneboken kom ut 1984. Han har med sin litteratur påverkat barn och unga i flera generationer.

– När jag tänker på det snurrar det nästan i huvudet på mig. Det är magiskt. Jag är ödmjukt tacksam över att ha bidragit. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer