Johan Ceverin fångade förra årets blodmåne på bild. Fotot är taget från Delsjön i Göteborg. Foto: Johan Ceverin

Supermåne och blodmåne på samma gång

Uppdaterad
Publicerad

Ännu större, ännu rödare och ännu närmare jorden än i somras. En “superblodmåne” – det är vad årets första fullmåne kommer att bjuda på. Men i Västsverige kan det molniga vädret göra det svårt att se månen.

Tidigt på måndag morgon är det dags. Under en timme kommer man då att kunna beskåda en total månförmörkelse samtidigt som det är supermåne, en så kallad ”superblodmåne”.

Och om ni var imponerade av förra sommarens blodröda måne så kan, om vädret tillåter, årets månförmörkelse bjuda på en ännu mer spektakulär upplevelse.

– Vid årets månförmörkelse ligger månen närmare jorden än vad den gjorde i somras, vilket gör att månen kommer att upplevas som både större och rödare än i fjol, säger Robert Cumming, redaktör för tidskriften Populär Astronomi och kommunikatör vid Onsala rymdobservatorium.

Här ser du tiderna för när ”superblodmånen” visar sig

Här ser du hur månförmörkelsen rör sig under morgonen. Foto: SVT

Vill man se hela månförmörkelsen ska man ge sig ut mellan klockan 03:30 och 07:15 måndagen den 21 januari.

Exakt linje

En månförmörkelse inträffar när månen skuggas helt av jorden. Solen, jorden och månen ligger i en exakt linje och när solljuset tränger igenom atmosfären färgas solljuset rött och månen får sin röda färg. 

En av dem som lyckades fånga förra årets blodröda måne på bild, och som också fick den publicerad här på SVT Nyheter Väst, var Johan Cervin och hans son Johan från Göteborg. Även om ”superblodmånen” kommer att visa sig redan runt klockan 05:30 på måndag morgonen kommer han att försöka fånga fenomenet på bild. 

– Det hade varit kul att få se det igen, att försöka få den på bild. Jag har aldrig sett någon så kraftig blodmåne tidigare, det var helt otroligt. Vi får se om jag kan få med mig sonen så tidigt på morgonen, det kanske inte blir helt lätt, säger Johan Cervin som fångade blodmånen på bild tillsammans med sin son Johan.

Skrämde folk

Månförmörkelser användes förr i tiden för magiska krafter och för att sätta skräck i folk. Men idag vet vi annat och istället för att sätta skräck i folk tror Robert Cumming att intresset och fascinationen för månen kan få många nyfikna att lära sig mer om vad som sker ute i rymden. 

– Jag tycker att man ska passa på och gå ut och kika. Nästa gång vi kommer att få se en lika fin månförmörkelse blir först om tio år. Jag kommer själv att ställa klockan på måndag, säger Robert Cumming, redaktör för tidskriften Populär Astronomi.

”Glöm att se den i väst”

Om man kan se månen beror dock på vädret, och det är inte på månens sida i Västsverige.

– Det är bara att glömma att se den, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen. Visst, man kan gå upp och kolla men man ska inte ha några förväntningar.

Detta eftersom molnen kommer in redan på söndagskvällen och ligger kvar under måndagsmorgonen. Regn- och snöfall väntas också i Västra Götaland. Om man verkligen vill se månen är den närmaste platsen man ska resa till  är, enligt Nitzan Cohen, Uppland eller i Gävletrakten. Allra säkrast att få se månen är det i norra Norrland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.