Den största amerikanska hummern någonsin har fångats utanför Lysekil. Foto: SVT

Superstor amerikansk hummer på Västkusten

Uppdaterad
Publicerad

Två amerikanska humrar – en på två kilo – har fångats utanför Lysekil. Fyndet kan visa att den oönskade arten är mer utbredd än vad som tidigare varit känt.

Det var häromdagen som fiskare fick upp de två humrarna, en av dem fångades cirka åtta sjömil utanför Lysekil.

– Vi tror att den största hummern har varit i svenska vatten mellan sex och tio år. Det betyder att den har reproducerat sig minst två gånger, säger Vidar Öresland vid Havsfiskelaboratoriet i Lysekil.

Ny kunskap

Uppgifterna sägs vara oroande. Både eftersom fynden visar att den amerikanska hummern har funnits längre i svenska vatten än man tidigare trott och också eftersom en av dem fångades så långt ut till havs.

– Det här är den tredje hummern som fångas så långt ut. Nu har vi bevis för att de finns mellan Marsstrand och Smögen, inne i Gullmarn och alltså långt ut till havs. Den sprider sig överallt, säger Vidar Öresland.

Stora risker

– I sämsta fall kan spridningen innebära att sjukdomar och parasiter som man har haft stora problem med längs amerikanska östkusten sprids här. Vi kan också få hybrider mellan den svenska hummern och den amerikanska vilket kan leda till okända följder, säger Vidar Öresland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer