Det är januari och lågsäsong, men nu gapar parkeringarna tommare än på länge och de norska registreringsskyltarna är färre. Framförallt är det detaljhandeln som märker av att norska kronan är lägre.
– Är kronan svagare så handlar man ju inte här, utan då går man och köper det hemma eftersom det är närmare att gå och reklamera om det skulle vara något, säger Lina Karlsson som är butiksbiträde i en barnaffär.
Och nu är ni inte så mycket billigare som tidigare?
– Nej, med kursen blir vi inte det.
Mindre pengar över
Orsaken till norska kronans fall den senaste tiden är främst att priset på olja fallit och strax före jul var norska kronan för första gången på 14 år lägre än den svenska kronan. Att handla mat, tobak och alkohol i Sverige är fortfarande billigt för norrmännen, men det nya styrkeförhållandet mellan de båda valutorna innebär att norrmännen får mindre över i plånboken.
– Vi som är från Halden handlar i stort sett allt här. Är du i från Oslo eller längre in kanske du värderar att inte resa, men bor du fem minuter in på andra sidan handlar du här, säger Simon Prangfölkner.
Ute på parkeringen så rullar Leif och Else Pedersen sin vagn mot entrén. Idag har de åkt till Sverige för att handla mat, men de påpekar att nu tänker de efter lite mer vad som ska köpas innan de åker.
– Det är oljepriset som bestämmer och nu har det gått ner väldigt mycket så nu är nästan svenska och norska kronan värd lika mycket när man jämför den rena kursen, säger Leif Pedersen.
Norska kunder oväderliga
Många köpcenter vid norska gränsen lever till stor del, precis som Nordby utanför Strömstad, på nästan enbart norska kunder. Att norrmännen nu jämför priser istället för att handla direkt är nya erfarenheter.
– Ja, det märks ganska tydligt. De undrar varför kursen är så låg och många är faktiskt inte medvetna om varför den norska kronan har gått ner, säger butiksbiträdet Isabelle Magnusson samtidigt som hon märker upp träningskläder med röda lappar.