Irene Börjesson är svampkonsulent och leder en svampkurs i skogarna norr om Skepplanda. Foto: Sandy Hansson, SVT.

Svampkurs för osäkra

Uppdaterad
Publicerad

Gå en svampkurs om du är osäker på om svampen du plockat är giftig! Det säger svampkonsulent Irene Börjesson som leder en svampkurs i Skepplanda.

 – Man ska ha respekt för svamp och man får aldrig vara tveksam, man ska veta till 100 procent vad man lägger i stekpannan, annars får man inte lov att äta den helt enkelt, säger Irene Börjesson när Västnytt söker upp henne och hennes svampkurs i skogarna norr om Skepplanda på söndagseftermiddagen.

  Irene Börjesson är svampkonsulent och lär ut vilka svampar som är delikata att äta och vilka som är giftiga, resten kan man hoppa över, tycker hon.

Rikligt med svamp i år

  Hon varnar för den dödligt giftiga vita flugsvampen som förekommer rikligt i år och visar upp några exemplar för deltagarna i svampkursen.

– Den är helt vit både på ovansidan och på undersidan av hatten, den har rester av en ring runt foten, men den kan lätt regna bort, och den har en knöl, en strumpa, längst ner på foten, säger hon.

Vit flugsvamp kan förväxlas med champinjoner och andra vita svampar och är den svamp som orsakar flest svampförgiftningar med dödlig utgång.

Lena Börjesson är nybörjare i svampskogen och ganska rädd för att plocka giftig svamp. Men i år när det är Karljohan-år har hon vågat sig ut i skogen och lärt sig hur den läckra stensoppen, som var kung Karl XIV Johans favoritsvamp, ser ut.  Hennes korg är full av Karljohansvamp, men även en del andra svampar finns där.

– Det jag har i korgen vet jag är ätlig svamp och om jag är osäker så frågar jag, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.