Foto: TT

19 räddningschefer slår larm

Publicerad

Det kan bli svårare att rekrytera deltidsbrandmän när lokala utbildningsplatser försvinner. Det skriver de 19 räddningsförbunden i Västra Götaland i ett brev till regeringen där de uttrycker sin oro och förtvivlan över att från och med nästa år kan det vara slut med regionala utbildningar.

Det är när Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, nästa år inför den nya utbildningen för räddningspersonal i beredskap, Grib, som förändringarna kommer att genomföras.

I dag finns regionala utbildningar i Västra Götaland bland annat i Guttasjön utanför Borås och i Skövde. Men med Grib finns inga upphandlingar gjorda för lokala utbildningar.

Det innebär att räddningsförbunden som behöver utbilda nya deltidsbrandmän får skicka dem till MSB:s egna anläggningar i Sandö i Ångermanland och Revinge i Halland. Ytterligare två orter kan komma att användas men det är ännu inte klart.

Försvårar rekrytering

För Jill Jingbrant som är förbundsdirektör för Södra Älvsborgs räddningsförbund skulle det försvåra rekryteringen avsevärt.

– Om det är kostnadseffektivt för MSB så blir det inte det för respektive räddningsjtänst. Vi är oroliga för det här, säger Jingbrant.

Utbildningarna ska pågå i sex veckor och det kan försvåra för räddningstjänsten att locka nya deltidsbrandmän om de behöver vara borta långa perioder. I Södra Älvsborgs räddningsförbund, där den övervägande majoriteten deltidsbrandmän, finns en omsättning på på 20 till 30 personer.

– Vi har runt 300 deltidsbrandmän i vårt förbund, vilket gör oss näst störst i landet. Samtidigt försvinner omkring tio procent av dessa varje år och behovet av att utbilda ny personal finns hela tiden, säger Jingbrant.

Inte överens

Räddningstjänstens intresseorganisation Sveriges kommuner och landsting har fört samtal med MSB om att kunna ha kvar de regionala utbildningarna. Men de har inte kommit överens om en lösning och de har fått som svar av MSB att det finns svårigheter att kvalitetssäkra utbildningarna lokalt och även hur de ska upphandlas.

– När de kör igång vårterminen nästa år finns inga upphandlingar av regionala utbildningar. Vi förbundschefer känner en jätteoro över hur det ska bli och bara jag behöver 20 till 30 nya deltidsbrandmän då.

Men förhoppningen finns att det ska bli fler utbildningsorter även regionalt. Detta efter att försvarsbudgeten kan få ett tillskott redan i höstens budget då regeringen och Alliansen för samtal.

På MSB finns därför planer för på utbildningsorterna Revinge och Sandö men även ytterligare sex orter. Inget är klart men på myndigheten ser man ändå positivt på att det kan bli fler utbildningsplatser även regionalt.

– Blir det mer pengar till totalförsvaret och dessa kommer MSB till del i höstbudgeten kan vi kanske arbeta med en regionalisering av utbildningarna redan under nästa år. Vår vilja och ambition har hela tiden varit att genomföra utbildningen på de här åtta platserna i Sverige och vi hoppas kunna tillgodose detta så snart som möjligt, säger Anders Axelsson, enhetschef på enheten för utbildningssamordning på MSB.

Skrivit till regeringen

Med sitt brev hoppas de på att uppmärksamma regeringen på den allvarliga situationen och skriver: ”Den som blir värst drabbade är inte den kommunala räddningstjänsten utan den nödställde”.

– Att bli deltidsbrandman måste vara attraktivt och utbildningarna måste vara lättillgänliga. Vi anser att det blir svårt att rekrytera om ny personal som kanske bor i ett litet samhälle och måste vara borta från familjen i under längre perioder, säger Jingbrant.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.