Sara Azzazi är bekymrad över att så många barn och mödrar har tom plånbok. Foto: SVT/TT

Svårt för barn till ensamma mammor att ha råd med sommaraktiviteter

Uppdaterad
Publicerad

Många barn till ensamstående mammor har det ekonomiskt svårt. Ett av problemen är att familjer inte har råd med fritidsaktiviteter under sommaren.

– Vi möter barn som har tappat drömmar om en ljus framtid. De önskar sig inte längre något för att de vet att de inte har råd.

Projektet ”Barn till ensamma mammor” är en del av Fryshuset och anordnar aktiviteter, utbildningar och inspirationsdagar för ensamstående mammor och barn som är under 18 år. Och aktiviteterna anpassas efter vad målgruppen önskemål.

– Att förmedla delaktighet, gemenskap och minska skillnaderna som finns mellan barn och unga idag är vårt mål. De familjer som deltar i våra aktiviteter är mycket inkluderade, säger Sara Azzazi, verksamhetsansvarig för projektet.

Sara Azzazi Foto: SVT

Medlemsförfrågningar ökar

Totalt har de i år 1 500 medlemmar som består av barn och mammor i Göteborg. Förutom Göteborg finns verksamheten i Stockholm och Malmö. För att kunna få hjälp måste man vara medlem och enligt Sara Azzazi har antalet medlemmar ökat hela tiden sedan projektet startade.

– Vi har fått fler och fler ansökningar om medlemskap, bara förra året fick vi över 229 nya medlemmar, säger hon.

Projektet fick 229 nya medlemmar bara under 2017. Foto: Fryshuset

Inför sommar och jul ökar medlemsförfrågningarna mycket.

– Den ekonomiska utsattheten blir mycket påtaglig under sommaren. Det finns familjer som inte ens har råd till en picknick och är utestängd och tillbringar sitt sommarlov oftast hemma i sin gård, berättar Sara Azzazi.

Vilka är de här barnen? 

– Vi möter kvinnor och barn med olika bakgrunder, från varenda stadsdel i Göteborg. Många får för sig att vi hjälper kvinnor från andra länder eller ensamkommande men så är det inte. Det är lika mycket svenska kvinnor och barn och utsattheten är lika påtaglig.

Kortsiktigt och långsiktigt

Sara Azzazi menar att målet med projektet Barn till ensamma mammor är att ge målgruppen hopp om framtiden.

– På kort sikt handlar det om att ge barnen upplevelser och känslan av delaktighet och glädje och på lång sikt handlar det om att barnen inte ska hamna i destruktiva miljöer, berättar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.