Svårare för friskolefusk

Uppdaterad
Publicerad

Nu skärper kommunen sin kontroll av närvaron på friskolor över hela Göteborg.

Det hela sker efter den polisanmälan mot Vetenskapsskolan i Angered som gjordes tidigare i år.

Efter ett tips upptäckte Göteborgs stad att friskolan Vetenskapsskolan i Agnesberg fått 200 000 kronor för mycket.

Trots att nio elever varit olovligt borta i allt mellan 18 dagar till ett halvår har kommunen betalat ut skolpeng. Skolchefen blev förbryllad.

Vetenskapsskolan kritiseras

– Vi trodde inte alls det kunde gå till så här, säger Jascha Marterleur, skolchef i Angered.

Skolan har betalat tillbaka pengarna, men det hela är polisanmält och en åklagare tittar på om det rör sig om bidragsbrott.

Nu har alla skolchefer i Göteborg bestämt sig för att skärpa kontrollen. Man kommer kräva in listor på närvaro två gånger per termin.

– Vi gör regelbundna kontroller numera, säger Jascha Marteleur.

Generellt sett är friskolor dåliga på att rapportera närvaro till kommunen. Det visar en rapport från Skolinspektionen. Okunskap, men kanske också ett medvetet fusk.

– Det kan finnas ekonomiska incitament för friskolor att underrapportera frånvaro, men vi har inte tittat närmare på det, säger Jonas Nygren, utredare på Skolinspektionen.

Om inte långvarig frånvaro upptäcks i tid så kan ungdomar på glid som struntar i skolan gå miste om värdefull hjälp, anser Skolinspektionen. Därför välkomnar man Göteborgs stads åtgärder.

Vi har sökt Vetenskapsskolans rektor för en kommentar men inte lyckats.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vetenskapsskolan kritiseras

Mer i ämnet