Foto: TTVisa alla (9)
Visa alla (9)

Svärdman till attack på skola – sköts av polis

Uppdaterad
Publicerad

Två personer dödades vid en knivattack på Kronans skola i Trollhättan. Gärningsmannen sköts av polis och avled senare av skadorna.

Det var efter klockan tio på torsdagen som polisen fick ett larm om att en maskerad man gått runt på en skola vid Kronogården i Trollhättan med ett svärd eller en kniv.

Polisen tvingades öppna eld mot gärningsmannen för att oskadliggöra honom.

– Vi tvingades använda vapen, säger Stefan Gustafsson till SVT Nyheter Väst.

Gärningsmannen är i 20-årsåldern och hemmahörande i Trollhättan.

Tre personer avlidna

När polisen kom till platsen hittades en avliden man i byggnaden. En av de skadade eleverna avled senare på sjukhus. Och vid en presskonferens bekräftade kriminalkommissarie Thord Haraldsson att gärningsmannen avlidit på sjukhus av sina skador.

De övriga två personer som vårdas på Norra Älvsborgs länssjukhus uppges vara allvarligt skadade, men läget bedöms som stabilt, enligt sjukhuset.

Ambulans körde in i skolvägg

Enligt uppgift från platsen så rådde det stor förvirring på skolan. Vuxna och elever lämnade skolan i rask takt. Polis gick in i skolan och något senare inkom uppgifter om att det hörts en skottlossning inne i skolan i samband med att gärningmannen skjöts av polis. På skolan går drygt 400 elever från förskoleåldern till nian, enligt skolans hemsida. I huset finns även bibliotek, kulturverksamhet, fritidsgård och medborgarservice.

TTELA:s fotograf Stefan Bennhage kom till platsen 30-40 minuter efter händelsen och han rapporterade om att det var kaotiskt:

– Det var fullständigt kaos. Hundratals människor fanns utmed huvudgatan som går igenom statsdelen Kronogården. Folk grät och försökte springa in bakom avspärrningarna, så polis och vakter hade fullt upp, säger han till TT.

Det var ett stort antal ambulanser och polisbilar på plats.

– En ambulans hann inte få stopp och körde rakt in i skolväggen.

Det finns ännu inget motiv till dådet, uppger Thomas Fuxborg vid polisen i Västra Götaland. Polisen ska hålla förhör med elever och lärare under dagen.

– Det är en av de värsta händelserna i svensk historia, säger Fuxborg.

Posomgrupp på plats

Kommunens krisgrupp, den så kallade posomgruppen, har aktiverats.

– Vi har posom-grupper på plats som ska stå för psykiskt och socialt omhändertagande. Gruppen består av sju tjänstemän, och deras uppgift är att lindra och stödja i den akuta situationen, säger Per Ivarsson, intern kommunikatör i Trollhättans kommun.

Även Islamiska kulturföreningen i Trollhättan har öppet där folk redan börjat komma in. De kommer att ha öppet åtminstone till och med lördag.

– Det kommer vara en socionom och en läkare här. Alla som vill, anhöriga eller andra, är välkomna.

Statsministern till Trollhättan

Statsminister Stefan Löfven säger, i ett skriftligt uttalande på regeringens hemsida:

”Det här är en svart dag för Sverige. Jag tänker på offren och deras familjer, elever och personal, och hela det drabbade samhället. Inga ord kan beskriva vad de går igenom just nu. Vi känner med dem, och vi ska se till att de får allt stöd de behöver”, säger statsminister Stefan Löfven.

Statsministern åkte i eftermiddag till Trollhättan för att träffa de berörda och visa sitt deltagande.

– Regeringen och ansvariga myndigheter ska se till så att alla som behöver ska få vårt stöd i denna sorg, säger Löfven på plats i Trollhättan.

Barn var kvar i skolan

Barn som fanns kvar på skolan togs ut via baksidan där föräldrar kunde komma och hämta barnen.

En pappa till en flicka som går i årskurs 3 återförenades med henne efter flera timmar av oro.

– Och frustration och irritation, säger pappan.

– Ingen från skolan har ringt, jag fick reda på vad som hänt av grannen när jag bar ut soporna. Sedan tog jag bilen och åkte hit, gick runt och var orolig.

– Men så såg jag henne när hon vinkade i ett klassrumsfönster och nu fick hon komma ut, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolattacken i Trollhättan

Mer i ämnet