Svårsläckt sopbrand i Hova gäckar räddningstjänsten

Publicerad

I Hova, i Gullspångs kommun, har det brunnit i ett soplager i en och en halv vecka. Räddningstjänsten har svårt att komma till för att släcka den brandhärjade byggnaden och tvingas ta till nya grepp.

10 000 kubikmeter sopor, som legat i en industribyggnad i väntan på att förbrännas i värmeverk, brinner för fullt. I dag har räddningstjänsten försökt släcka branden i tolv dagar.

– Vi kommer inte in i byggnaden för att det är så mycket material och rök, säger Daniele Coen, räddningsledare på Räddningstjänsten Östra Skaraborg.

Den ovanligt svårsläckta branden sätter räddningstjänsten på prov. Under släckningsarbetet har de varit tvungna att ta till nya metoder för att få kontroll över branden. Brandmännen har borrat hål i byggnaden för att spruta in vatten, och tätat lokalen med betong.

Giftig rök

450 meter från brandplatsen ligger samhället Hova. Räddningstjänsten har genom att spruta in vatten i byggnaden kunnat späda ut den giftiga röken, för att inte riskera de närboendes hälsa.

Brandmännen mäter kontinuerligt kolmonoxidhalten i luften, som hittills inte har nått hälsofarliga nivåer. Och det förgiftade släckvattnet renar räddningstjänsten på plats.

– Som det ser ut nu så har vi inte haft någon rökpåverkan på tätorten, förklarar Daniele Coen.

Kan brinna länge

Räddningstjänstens insats kommer att pågå i flera veckor framöver. Och glöden i soporna kan fortgå i flera månader.

– Det är svårt att säga exakt hur länge branden kommer att pågå, men liknande bränder har pågått i ett halvår, säger Daniele Coen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer