Svårt att få tag i snabbtester – efterfrågan har ökat lavinartat

Uppdaterad
Publicerad

Det är svårt att få tag i snabbtester för covid-19 inför julen. Enligt flera apotekskedjor har efterfrågan ökat rejält inför julen och kedjorna har svårt att hinna med.

Apoteksteknikern Hanieh Awde, på Kronans apotek i Angered i Göteborg, gör en uppgiven gest när SVT Väst frågar efter antigentest för corona, ett så kallat snabbtest.

– Alla frågar, det kommer folk hela tiden, säger hon.

Se Hanieh Awde i klippet ovan.

Kedjorna jobbar på att få ut tester i butiken

Det kan vara svårt att få tag i snabbtester inför julen. Efterfrågan har enligt apotekskedjorna ökat lavinartat på ett sätt som var svårt att förutse.

Influensa och förkylningar har dragit igång

Apoteksgruppen säger att de har test i en fjärdedel av sina butiker och att det är ”en logistikövning” att få ut det som kommer in till deras lager innan jul.

– Influensan har dragit igång rejält, så också förkylningar och alla vill testa sig, säger Apoteksgruppens presskontakt Anna Bergstedt.

– Tillgången varierar från dag till dag, vi får löpande in leveranser, skriver försäljningsdirektör Monika Magnusson på Apotek Hjärtat.

”Jobbar dygnet runt”

På Apoteket AB säger man att testen snabbt tar slut efter leverans.

– Vi jobbar dygnet runt för att få ut tester, säger pressansvarig Elin Jarl på Apoteket AB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.