Svårt att förtidsrösta till omval

Uppdaterad
Publicerad

Västsvenskar som är folkbokförda i Västra Götaland men bor i andra delar av landet kan få svårt att förtidsrösta i nyvalet utanför regionens gränser.

Bara 24 kommuner utanför Västra Götaland har anmält intresse för att ordna med förtidsröstning.

Förtidsröstningen börjar 5 maj

Den förtida röstningen till regionvalet pågår i tio dagar och inleds 5 maj, inte enbart i det område där omvalet hålls, alltså Västra Götaland, utan även utanför regionens gränser. Det är upp till varje kommun att bestämma om de ska ordna med förtidsröstning eller inte och det har i nuläget bara 24 gjort, många av dem gränsar till eller ligger nära Västra Götaland, men vi hittar också kommuner en bit ifrån som Trelleborg, Eskilstuna och Trosa.

Bidrag till den som vill vara med

Regeringen bidrar med 125 000 kronor till en kommun som ordnar förtidsröstning, det kommer inte att gå att förtidsrösta på lika många ställen som vid det ordinarie valet i höstas, inte heller i Västra Götaland. Efter den 15 april publicerar Valmyndigheten på sin hemsida alla röstningslokaler.

Röstkort nästa vecka

21 april börjar röstkorten att skickas ut till alla med rösträtt i nyvalet 15 maj, rösträtt har de som den 15 april i år är folkbokförd i Västra Götalands län, är svensk medborgare och bosatt i EU + Norge och Island eller medborgare i något annat land och folkbokförd i Sverige i tre år i följd före valdagen, och som senast då har fyllt 18 år.

Enligt beräkningar kommer omkring 1,2 miljoner invånare att ha rätt att rösta i regionvalet. Sedan den sista mars har det gått att brevrösta från utlandet.

Kommuner utanför Västra Götaland som per den 11 april anmält att man ordnar med förtidsröstning

Kungsbacka

Varberg

Falkenberg

Halmstad

Hylte

Jönköping

Gislaved

Kristinehamn

Arvika

Hallsberg

Malmö

Trelleborg

Motala

Norrköping

Sjöbo

Olofström

Karlskrona

Simirishamn

Arboga

Eskilstuna

Heby

Västerås

Nyköping

Trosa

Martin Nilsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.