Många tvekar inför att köpa elbil eftersom det saknas möjligheter att ladda dem. Foto: TT/SVT

Svårt att köra elbil på landsbygden – laddstationer saknas

Uppdaterad
Publicerad

Elbilen spås ta över bilmarknaden men ett hinder är att det saknas möjligheter att ladda dem, framförallt på landsbygden. Till följd av detta tvekar många inför att köpa en elbil.

Camilla Funke, projektledare på länsstyrelsen, menar att det skett en stor utbyggnation av laddstationer senaste åren. De har däremot hamnat på platser där det rullar mycket trafik.

– Det finns en hel del luckor kvar för att man ska kunna köra elbil i hela Västra Götaland, säger Camilla Funke.

Mässa för elbilar

Under helgen pågår en mässa för el- och hybridbilar vid namn eCar Expo i Göteborg. I en undersökning som mässan gjort, där över 1.000 svenska bilägare deltog, svarade över hälften att det är för långt att åka för att ladda bilen.

– Det är svårast att vara elbilsägare längs mindre vägar och på landsbygden. I vår rapporten ser vi att det framförallt är i Skaraborg och vissa delar i Fyrbodal som det behöver fokuseras mer, säger Camilla Funke.

Har du en elbil?

– Nej jag har ju inte det. Jag bor på landet och det är vore faktiskt ett hinder för mig att skaffa en elbil i dag. Jag kan inte köra mellan affärer, fotbollsträningar och annat och dessutom kunna ladda fullt ut.

Ny rapport om laddstationer

I en rapport från länsstyrelsen rekommenderas laddstationer på 41 nya platser i länet. Gordon Strömfelt, elbilsexpert, tycker att det är finns ett delat ansvar mellan olika parter att se till att stationerna byggs.

– Det är ju elbolagen som ska sälja elen men det är kommunerna som ska ge plats till laddstationerna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.