Den som vill tömma sin båttoalett kan få svårt att hitta någonstans att göra det. Foto: TT

Svårt tömma båttoan lagligt

Publicerad

– Vad ska vi göra för att följa lagen? Det frågar sig båtägare som vill tömma sina toaletter i hamnar.

Sedan 1 april är det förbjudet att tömma toaletten på sin fritidsbåt i vattnet. Men att försöka följa lagen är inte så lätt. Det saknas nämligen toatömningsstationer i många hamnar.

– Vi vill inte jaga båtägare utan se till att hamnarna tar sitt ansvar, säger Lina Petersson, handläggare på Transportstyrelsen.

Flest klagar på Sotenäs

Av närmare 2000 hamnar i Sverige har endast 250 tömningsstationer.

– Generellt sätt är det väldigt glest med tömningsstationer på Västkusten, säger Lina Petersson.

Transportstyrelsen uppmanar nu båtfolket att anmäla hamnar med ”brister i avfallsmottagandet”. SVT Nyheter Väst har gått igenom de 54 anmälningar som kommit in hittills. Klagomålen fördelar sig jämt mellan väst- och östkust men den kommun som sticker ut är Sotenäs.

Av sju gästhamnar har två tömningsstationer vilket flera båtägare skriver om. Särskilt efterlyses möjlighet att tömma i Hunnebostrand: ”Närmaste tömningsstation är Kungshamn, cirka en timme bort.” och ”Hur kan det vara så att kommunerna inte har tömningsstationer? Antalet gästande båtar är stort. Vi får inte plats att tömma i de få som finns”.

Penga- och platsbrist

Daniel Järnrot, samordnare för anläggningar på Sotenäs kommun, uppger två anledningar till att utbyggnaden gått trögt: pengaproblem och platsbrist.

– Det här ryms inte i vår normala driftbudget och dessutom måste vi hitta vettiga platser att ställa stationerna på, säger han.

– Vi har en plan för utbyggnad men så än så länge vi inte sett några köer vid stationerna.

Transportstyrelsen har begärt in en avfallshanteringsplan som Sotenäs har skickat in. Den har dock ännu inte behandlas, beslut om föreläggande om åtgärder kan bli aktuellt.

”Kräver gummistövlar”

Många anmälare beskriver problem med de existerande toatömningsstationer som finns. Här ett exempel från Norra Vaxholm: ”Pumpen läcker och munstycket håller inte tätt mot däcksförskruvningen. Detta gör att det bara går att tömma delvis på grund av för dålig sugkraft. Dessutom läcker toalettavfall ut från pumpen på tömningsstationen så stationen är nedsmutsad och ohygienisk, kräver gummistövlar.”

Får böter

Så vad händer då om man som båtägare tömmer toan i havet eller sjön? Enligt Lina Petersson kommer inte Kustbevakningen eller Polisen göra särskilda insatser, men kommer det in anmälningar om vissa båtar kommer kontroller att ske. Blir man tagen på bar gärning kan man då få böter.

Fakta/Toatömning

– 1 april trädde förbudet mot att tömma toalettavfall från fritidsbåtar i hav, sjöar och inre vattendrag i kraft.

– Förbudet gäller alla fritidsbåtar, förutom de som är k-märkta.

– Det finns över 900 000 fritidsbåtar i Sverige, varav cirka 100 000 har eller kan installera möjligheter för toatömning till land.

– Hela Sveriges sjöterritorium omfattas av förbudet.

Källa: Transportstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.