Kristina Höök Patriksson på Länsstyrelsen i Västra Götaland berättar om personer som trott att friggebodar, som inte kräver bygglov, får byggas vid vattnet utan några tillstånd. Stugan på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: TT/Länsstyrelsen

Svartbyggen vid vattnet extra granskade i sommar

Publicerad

Nu tar flera kommuner i Västra Götaland och Halland i med hårdhandskarna mot byggnader och bryggor som saknar strandskyddsdispens.

Den här sommaren har flertalet kommuner i Västra Götaland och Halland gjort tillsyn på populära platser längs med vatten för att upptäcka byggnader, bryggor och annat som saknar strandskyddsdispens och därmed är olagliga.

– Framför allt handlar det om områden som är populära för till exempel vandring och bad och där fritidshusområden vuxit sig stora. Då blir det en konflikt mellan allmänheten och de som bor där, säger Kristina Höök Patriksson på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Förråd rivs

Om den som byggt inte ansökt om strandskyddsdispens kan det gå så långt att det som byggts får rivas. Något som, enligt länsstyrelsen, ofta händer när folk bygger om förråd till bastu eller gäststuga.

Eller när människor tror att friggebodar, som inte kräver bygglov, därför kan byggas även vid vattnet utan några tillstånd.

– Det här handlar om allemansrätten men också om att det kokar av biologisk mångfald där vatten möter land, säger Kristina Höök Patriksson.

Ökad tillsyn

Denna sommaren ingår flertalet kommuner i ett projekt som skall öka tillsynen av strandskyddsdispens.

– Tillsynen har varit alldeles för eftersatt. Det får inte bli så att de som sköter sig och ansöker kan få ett nej men att de som fuskar kommer undan, säger Kristina Höök Patriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.