Annebelle Gyllenspetz. Foto: Privat

Svastikaskulptur rör upp känslor

Uppdaterad
Publicerad

När Annebelle Gyllenspetz hörde talas om den planerade svastikaskulpturen utanför Sjöfartsmuseet i Göteborg blev hon bestört.

– Om detta verk ställs ut, raseras mitt förtroende för samhället, säger hon.

I vår kommer gräsmattan framför Sjöfartsmuseet i Göteborg prydas av en sju meter hög träskulptur. Den som passerar på utsidan kommer inte se vad skulpturen föreställer, men inifrån museet blir det tydligt att skulpturen har formen av en svastika.

Annebelle Gyllenspetz reagerade med bestörtning när hon läste om den kommande skulpturen.

hakkors på Sjöfartsmuseet

– Först tänkte jag att det måste vara ett aprilskämt, för så dåligt är det. Sedan fick jag ont i magen, säger Annebelle Gyllenspetz, som är judinna.

Läs också: Hakkors blir konst på Sjöfartsmuseet

Sedan hon läst artikeln har hon varit i kontakt med flera medlemmar i den Judiska församlingen i Göteborg, som alla reagerat på samma sätt.

– Det kommer att bli kolossala protester om konstverket ställs ut.

Konstnären kritiserar censur

Skulpturen ingår i en konstutställning som Akademin Valand anordnar i samarbete med museet. Konstnären Emil Carlsiö har sagt i en intervju med SVT Nyheter Väst att konstverket ska ses som kritik mot Sjöfartsmuseets beslut att inte låta en örlogsflagga med en svastika synas i sin helhet på en tidigare utställning.

Foto: Privat Emil Carlsiö

– Jag anser att Sjöfartsmuséet censurerar en del av historien. Man förstår att det är en naziflagga men ändå har man valt att till viss del dölja den. Och samtidigt vill man ställa ut den, säger Emil Carlsiö.

Men det argumentet håller inte, menar Annebelle Gyllenspetz.

”Skadar andra människor”

–  Jag tycker att man ska få göra mycket när det gäller konst. Den måste få ta ut svängarna och till och med provocera. Men gränsen går där man skadar andra människor. Här har man inte tänkt på konsekvenserna.

Och vilka konsekvenser är det, menar du?

– Framför allt att detta innebär fruktansvärt obehag för alla som drabbats av nazismen och deras efterlevande. Hakkorset är en symbol så laddad med hat och skräck att den aldrig bör ta plats i det offentliga rummet, oavsett hur den är utformad.

Ytterst har historien om skulpturen skadat Annabelle Gyllenspetz förtroende för kommunen.

– Hur i hela friden kan man legitimera något sådant här om man är det minsta påläst, frågar hon retoriskt. Någon borde sagt ifrån.

Konstnären Emil Carlsiö har avböjt att kommentera kritiken med hänvisning till att verket är mitt i processen, och ännu inte har ställts ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

hakkors på Sjöfartsmuseet

Mer i ämnet