Svenljunga kommun, med drygt 10.000 invånare, är stolta över sin Melodifestivalvinnare. Foto: TT/SVT

Svenljunga firar Bengtssons Mello-vinst

Publicerad

Robin Bengtsson vann 2017 års Melodifestival. Men inte nog med det. Nu ska han även firas av hemkommunen – Svenljunga.
– Det blir en viss stolthet från oss som verkar och bor i kommunen, säger kommunchefen Magnus Nilsson.

Det råder Robin Bengtsson feber på sina håll och kanter i landet. Kanske allra mest i hemkommunen. För under lördagen ska melodifestivalvinnaren firas på torget i Svenljunga.

– Det är fantastiskt roligt. Vi vill ju passa på att sätta kommunen på kartan och Robin är en ambassadör som verkligen står upp och säger att han är en Svenljungason på det viset som vi önskar en ambassadör ska vara. Han ståtar ju verkligen med att han är från en liten ort som vår, säger Magnus Nilsson, kommunchef i Svenljunga.

Nu vill kommunen uppvakta Robin Bengtsson för hans bedrifter.

– Det blir en viss stolthet från oss som verkar och bor i kommunen. Det blir en stolthet över bygden, det är alltid bra att få en liten push, säger han.

Uppträder med vinnarlåten

Arrangemanget drar igång vid klockan 14 under lördagen och det kommer det att bjudas på fika, musikuppträdanden och Robin-influerade överraskningar.

– Det var kryptiskt va? Jag kan säga att det handlar om hans intressen men vi har inte spikat allt än så man får vänta och se, sa Charlotta Juntorp, centrumledare näringslivsföreningen Svenljunga Köping som också får bidrag av kommunen, tidigare under veckan.

Och självfallet kommer Robin Bengtsson själv att uppträda med festivallåten ”I can't go on”.

Slår Sanna Nielsens publikrekord

Till största del bekostas firandet av företagarna men kommunen går också in med en slant för att täcka upp. Under veckan har Charlotta Juntorp arbetat med att få ihop sponsorer och all logistik.

– Vad kommunen går in med vet jag inte i dagsläget. Men det handlar inte om några större summor, det blir inte 50.000 kronor, sa Charlotta Juntorp när SVT pratade med henne tidigare i veckan.

Trots det snabbt påtänkta arrangemanget tror hon dock på ett publikrekord i nivå över Sanna Nielsens senaste uppträdande i Svenljunga.

– När Sanna Nielsen var här så var det runt 5.500 på torget så det hoppas jag att vi slår. Man måste ju vara positiv.

Tror på Bengtsson-turism

Magnus Nilsson vågar inte påstå att det är att Robin Bengtsson skrivit kommunhistoria med hjälp av någon Svenljunga-effekt. Men någonstans hoppas han nu ändå på en Bengtsson-effekt för kommunen.

– Kommunen är kanske inte på den nationella arenan så ofta men för en del kanske det kan bli en ögonöppnare för att besöka Svenljunga. En besöksnäring för att se var han kommer ifrån kan det säkert bli, men om den blir mätbar vågar jag inte säga, säger Magnus Nilsson.

Befolkningsmängden 2016 i Svenljunga var 10.679 personer.

Kommunen ligger i Sjuhäradsområdet i Västra Götalandsregionen.

Genom Svenljunga rinner ån Ätran.

Första gången namnet Svenljunga omnämns i skrift är år 1427. Då skrevs namnet Swinalyongha. Namnet kommer ursprungligen från svin och ljungbevuxen mark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Melodifestivalen

Mer i ämnet