Arkivbild. Foto: Emil Langvad/TT

Svenskt fartyg hade corona ombord – anmälde inte

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska fartyget hade misstänkt corona ombord, men trots detta anmäldes inte smittan när fartyget kom till Sverige i våras, trots att det är lag på det. Istället fick skeppet uppsöka nödhamn i Lilla Edet.

– Jag är inte nöjd, vi ska ha in förhandsanmälningar 24 timmar innan ankomst, säger Johan Norrman, operativ chef på Kustbevakningen, till Sveriges Radio.

I slutet av april upptäcktes misstänkt smitta av covid-19 ombord på ett svenskt fraktfartyg – men det anmäldes inte till Kustbevakningen, detta rapporterar Sveriges Radio.

– Jag är inte nöjd, vi ska ha in förhandsanmälningar 24 timmar innan ankomst till svenskt vatten eller senast vid anlöp, säger Johan Norrman, operativ chef på Kustbevakningen, till radion.

Ingen anmälan gjordes

Fartyget, som ägs av rederibolaget Erik Thun AB, fick uppsöka en nödhamn i Lilla Edet. En person fördes till sjukhus med ambulans, och avled i sviterna av covid-19.

– Vi fick information om att någon ombord visade symptom i älven någonstans i Göteborg, och då kontaktade vi smittskyddsläkare, säger vd Johan Källson till radion.

Han bekräftar att ingen förhandsanmälan om misstänkt smitta gjordes.

– Nej, det var ingen misstänkt smitta ombord. Vi har svårt att se att det hade kunnat göras på ett bättre sätt.

Kustbevakningen utreder nu ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.