Efter decennier av motgångar för brittisk bilindustri gick Rover som sista oberoende brittiska biltillverkare i konkurs 2005.
Läget var då allt annat än ljust.
– Det var desperat, nu är det livfullt, säger John Kell teknisk specialist på Storbitanniens Handelsdepartement.
Insikten att man höll på att förlora en viktig del av sin industriella bas fick engelsmänen att tänka nytt.
– Det var mest en investering i självförtroende för företagen som fanns här i Storbritannien, läget för pundet och statligt stöd, säger John Kell.
– Det är ett jättetydligt vittne hur man kan göra när man samlas kringet bord; politiker, industrin, finasiella systemet och skolsystemet och bestämmer sig för att fordonsindustrin är något bra att ha i ett land, säger Fredrik Sidahl Vd Fordonskomponetgruppen.
– Sex procent av exportenintäkterna kommer från fordonsindustrin, 80 procent av motortillverkningen exporteras så för basen i BNP är detta väldigt viktigt, säger John Kell.
I fjol tillverkades över 1,5 miljoner personbilar där, med det var man 4:e största biltillverkarland i Europa. Och inom ett par år förväntas man slå 70-talets rekordsiffror med 2,2 miljoner bilar.
Totalt sägs över 700 000 jobb nu vara beroende av bilindustrin.
– Det kan vara 4-5 punkter som man genomför, skapa tillräckligt många ingenjörer, ett finasiellt system som fungerar, en politik som stödjer investerad tillväxt.