Svensk läsk innehåller giftet bensen

Uppdaterad
Publicerad

Två populära läskedrycker i Sverige innehåller det cancerframkallande ämnet bensen. Det visar tester som Consumer Content låtit laboratoriefirman Analycen göra för Göteborgs-Postens räkning.

I Jaffa och Fanta Apelsin hittades bensenhalter på 2,2 respektive 2,0 mikrogram bensen per liter läsk.

Några gränsvärden för bensen i läsk finns inte, men gränsvärdet för vatten ligger vid 1 mikrogram i EU och USA. Enligt svenska Livsmedelsverkets bedömning är de bensenmängder som uppmätts i läsken inte farliga.

Världshälsoorganisationen WHO har satt gränsvärdet för bensen i vatten till 10 mikrogram per liter vatten. Luften i en storstad brukar ha en halt som motsvarar WHO:s vattenvärde.

Livslång konsumtion

Gränsvärdet för vatten är satt med tanke på en daglig livslång konsumtion, säger Ulla Nordström, enhetschef på Livsmedelsverket, till Dagens Nyheter.

Att det överhuvudtaget finns bensen i en del läskedrycker beror på att ämnet kan uppstå som en kemisk reaktion i drycker som innehåller natriumbensoat och askorbinsyra.

Spendrups, som tillverkar Jaffa Apelsin, prövar sedan en tid nya recept för att bli kvitt bensenrisken, men påpekar att man ligger under WHO:s riktvärden.

Fakta: Bensen

• Bensen, C6H6, är en färglös vätska med karakteristisk lukt. Den är mycket lättantändlig och brinner med starkt sotande låga.

• Bensen är ett bra lösningsmedel för ämnen med fettliknande egenskaper.

• Bensen är utgångsmaterial för många viktiga industriella produkter.

• Bensen är mycket giftig och dess användning i kundexponerade produkter (bensin, färger, lacker och lösningsmedel) har begränsats.

• Vid den biologiska omsättningen av bensen bildas fenol, som anses vara orsak till bensens kroniskt giftiga effekter.

• Bensen klassas som cancerframkallande och kan vid kronisk exponering ge benmärgsskador och leukemi.

Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.