Mannen simmade i havet nära stranden Tanjung Rhu på norra delen av turistön Langkawi när olyckan inträffade, skriver lokala tidningar.
– Vi kan bekräfta att en svensk man har avlidit i Malaysia. Han är hemmahörande i Götaland och hans anhöriga har underrättats, säger Gunnar Vrang på utrikesdepartementets presstjänst.
Hjärt- och lungräddning
Mannen är hemmahörande i göteborgsområdet, en uppgift som GP var först med att berätta.
Lokala medier i Malaysia beskriver hur en kvinna som befann sig på stranden förgäves försökte rädda mannens liv med hjärt- lungräddning.
Lokal malaysisk polis utreder nu händelsen. Det är ännu oklart vilken typ av manet som svensken brände sig på. Men det har tidigare varnats för kubmaneter runt ön Langkawis kust, trots att den arten normalt inte brukar finnas i området.
Fakta om maneter
- Maneter är geléartade nässeldjur som finns i olika former i världens hav. De alla mer eller mindre väl utrustade med giftiga nässelceller som bedövar småfisk och andra bytesdjur som kommer i kontakt med manetens trådar.
- De maneter med starkast nervgift finns i haven kring Sydostasien och Australien. Bland annat den storväxta flytande portugisiska örlogsmannen och olika typer av kubmaneter, bland annat den fruktade havsgetingen.
- Vissa maneter har så kraftfulla nässelceller att den som bränner sig drabbas av svåra smärtor, brännskador och illamående. Dessutom muskelkramp i amar och ben med risk för drunkning om man befinner sig i vattnet.
- Längs Sveriges kuster finns omkring 14 olika typer av maneter. Två bör man vara extra vaksam med i samband med bad – den röda och den blå brännmaneten. Ingen av dessa är direkt farlig, men det gör ont att bränna sig.