En stor penningtvättshärva hamnar snart i Göteborgs tingsrätt. Huvudmannen misstänks ha dragit in en mängd yngre män i brottsligheten. Foto: Polisen / SVT

Svensk storbedragare kopplas till penningtvättshärvan i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Företagare har lurats på sina tillgångar och drivits till ruinens brant – pengarna ska ha tvättats i Göteborg.

En av landets mest ökända bedragare kopplas till den grova penningtvättshärvan i Biskopsgården.

Under rättegångens första dag släppte åklagaren fler detaljer om hur den grova brottsligheten ska ha gått till. Förutom en gängkriminell man i 30-årsåldern från Biskopsgården träder en man från Skåne fram som en centralfigur i penninghärvan.

LÄS MER: Det handlar rättegången om

Den mannen är känd som en av landets värsta bedragare och är tidigare bland annat dömd för grova bedrägerier efter att ha lurat en grupp företagare på över 111 miljoner kronor.

Investerat i app-utveckling

Nu har han enligt åklagaren Jim Westerberg gjort samma sak igen. Totalt ska han ha svindlat runt 64 miljoner kronor, bland annat genom att förmå olika företagare att investera stora summor i ett företag som han påstod höll på att utveckla en ny revolutionerande dataapp.

Men appen fanns aldrig utan pengarna som kom in till storbedragaren slussades genast vidare till en rad olika personer som i sin tur förde pengarna vidare till andra som tog ut dem i kontanter.

Personerna som investerade i blufföretaget ska i vissa fall ha ruinerats fullständigt.

Pengarna gick till Göteborg

Det märkliga i historien är att att storbedragaren alltså har skickat över fyra miljoner kronor till de gängkriminella som nu står åtalade i Göteborg.

– Vi vet att han har gjort det men vi vet inte varför, säger åklagaren Jim Westerberg.

LÄS OCKSÅ: Efter gripandena – hopp om förändring i Biskopsgården

Åklagaren vet alltså inte exakt vad för typ av affärer storbedragaren och Göteborgsgänget har bedrivit tillsammans.

– I nuläget har det ingen betydelse, det viktigaste är att vi kan visa att männen har hanterat pengar som härrör från brottslig verksamhet, det är det grova penningtvättsbrottet består i, säger Westerberg.

Använt ostraffade personer

Huvudmannen i Göteborgsgänget har inte använt sina egna bankkonton för transaktionerna, istället har en rad yngre, ofta ostraffade män och kvinnor, lånat ut sina konton och tagit ut kontanter som genom ytterligare mellanhänder har nått huvudmannen.

Så här säger en av de yngre männens advokat, Peter Nolby:

– De här unga killarna har inte förstått att de har medverkat till brottslig verksamhet, de har inte alls vetat att de eventuellt begick något fel, säger han.

Enligt Peter Nolby har hans klient mer eller mindre lurats in i verksamheten och kanske har han även pressats till det.

– Jag anser att han ska frikännas då han inte har haft något uppsåt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.