Svenska kyrkan: ”Återvinn metallrester från krematorier”

Publicerad

Varje år begravs 22 ton värdefulla metaller på kyrkogårdar runt om i Sverige. Men för att spara pengar och miljö vill Svenska Kyrkan se en ändring i lagen så att metallerna ska kunna återvinnas istället.

70.000 människor kremeras varje år i Sverige. Askan placeras i en urna för att senare begravas. Men kvar finns reservdelar i form av knäleder, höftleder eller lårben som ofta är gjorda i titan. En dyr och stark metall som utan problem står emot krematorieugnens dryga 800 grader.

Lennart Svensson, som är kremerare, visar upp lådor med metalldelar i kramatoriet på Kvibergs kyrkogård. Han tycker det är onödigt att all metall måste grävas ner.

-Vi styrs av bergravningslagen och det här ska vi gräva ner på kyrkogårdsmark, säger han.

Får inte återvinnas
Dagens lagstiftning tillåter inte att metallerna återvinns som man gör i grannländerna Finland och Danmark. Nu vill Svenska Kyrkan tillsammans med Sveriges kyrkogård- och krematorieförbund och begravningsbyråerna att reglerna ändras.

-Med nuvarande lagstiftning är det en hantering med metallerna som innebär att det som inte kan rymmas i urnan ska gravsättas i nya gravar. Det blir en hel del merarbete för oss, säger Katarina Evenseth, begravningschef i Göteborg.

Svalt mottagande
I höst kommer en proposition om ändringar i begravningslagen och inför det har Svenska kyrkan tillsammans med begravningbyråerna och Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund skickat en skrivelse till Regeringen. Men de har fått ett svalt mottagande.

-Vi har vänt oss via branchorganisationerna till socialdepartementet och tryckt på den vägen, men responsen har varit väldigt liten.

Johan Knutson
johan.knutson@svt.se
Bernhard Öhrstedt
bernhard.ohrstedt@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer