Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Mycket annat behöver vägas in” Hör Johan Fyrberg, generalsekreterare Svenska Ridsportförbundet, om varför han tycker att viktgränser på ridskolor inte är rätt väg att gå. Foto: Helena Josefsson/SVT

Svenska Ridsportförbundets kritik mot ridskolornas viktgräns: ”Strider mot våra regler”

Uppdaterad
Publicerad

Flera ridskolor inför viktgräns för sina ryttare. Men det är fel väg att gå enligt Svenska Ridsportförbundet.

– Att peka ut vikt på enskilda människor strider mot mänskliga rättigheter, riktlinjer för barn- och ungdomsidrott, men också mot vad Ridsportförbundet står för, säger Johan Fyrberg på Svenska Ridsportförbundet.

Flera ridskolor i Västra Götaland har en viktgräns för sina elever och flera har planer på att införa det.

Det kan till exempel handla om ryttare som inte får väga mer än 90 kilo för att få rida.

Men det här är någonting som strider mot Riksidrottsförbundets riktlinjer för barn och unga, säger Johan Fyrberg, generalsekreterare på Svenska Ridsportförbundet.

– Jag har en förståelse för diskussionen och att vi behöver stötta varandra ytterligare. Bland annat att vi hittar aktiviteter vid sidan av den uppsuttna verksamheten, säger han.

Vill matcha häst och ryttare

Svenska Ridsportförbundet är ett av de medlemsförbund som ingår i Riksidrottsförbundet, och dit många ridskolor är anslutna.

Att ridskolor har en viktgräns för att de ser till djurens bästa är inget förbundet rekommenderar enligt Johan Fyrberg.

– Jag har en enormt stor förståelse för djurs bästa och hästvälfärd. Det ligger högst upp på agendan, men att matcha häst och ryttare behöver ses oerhört mycket bredare än bara vikt, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trollhättans Fältrittklubb och Tibro Ryttarföreningen är två av ridskolorna i Västra Götaland som har en viktgräns för sina ryttare. Något som Riksidrottsförbundet och Svenska Ridsportförbundet är emot. Foto: Helena Josefsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.