Else-Marie Törngren är ordförande för den ideella organisationen Suicidprevention i Väst och föreläser om hur självmord kan förebyggas på olika plan i samhället. Åtgärden på den 30 år gamla Angeredsbron är efterlängtad.
– Det borde gjorts på direkten. Det är en oerhört komplex situation runt en person med dessa tankar och detta är en sak samhället kan hjälpa till med, säger Else-Marie Törngren.
Varje år gör räddningstjänst och polis ett tjugotal insatser vid hot om självmord på de två största broarna i Göteborg; Älvsborgsbron och Angeredsbron. I de flesta fall kan personen räddas när hjälpen hinner fram. Statistiken talar om ett par fullbordade självmord varje år som polisen känner till.
Och forskningen visar att tillgängligheten har betydelse. Ett tekniskt hinder kan vara tillräckligt för att göra ett annat val.
– Det kan räcka för att man ska fundera över sin situation och om det finns ett annat sätt att lösa sina problem. Tillgänglighet är nyckeln i prevention.
Det säger Margda Waern, överläkare och lektor i psykiatri vid Göteborgs Universitet.
Det var 2007 som Vägverket inledde sitt projekt för att öka säkerheten på utpekade svenska högriskbroar. Ett initiativ som kom före regeringens nationella program för suicidprevention som kom 2008.
– De andra nordiska länderna ligger före Sverige. Där har man till exempel satsat på regionala centrum för suicidprevention. Men vi hoppas att det här kan vara ett tecken på att något håller på att hända i Sverige, säger Margda Waern.
Reporter: Jenny Svensson