Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Uppgifter: Västra Götaland nya superregionen

Publicerad

Sex regioner – för hela Sverige. Så kan förslaget om Sveriges framtida indelning se ut, uppger källor för SVT. Och sannolikt går Halland och Västra Götaland ihop.

Idag finns 20 landsting och regioner i Sverige. De har båda hand om viss kultur och utbildning, men deras stora uppgifter är sjukvården. Nu ska de bli färre genom att landet delas in i ett mindre antal regioner.

Förslag idag

Idag, onsdag, presenterar utredaren Barbro Holmberg sitt förslag om hur Sverige ska organiseras i framtiden. Uppdraget har varit att minska antalet regioner och källor till SVT uppger att det kan röra sig om sex eller sju regioner. För Jonas Andersson, regionråd för Liberalerna i Västra Götaland, är det önskvärt att Halland och Västra Götalandsregionen går ihop.

– Jag ser det som naturligt att Halland hör till Västra Götaland och inte till Skåne. Inte minst Hallandsåsen visar på det, säger han skämtsamt till SVT Nyheter Väst på väg upp till presentationen av förslaget i Stockholm.

– Det skulle ge oss ännu bättre möjligheter till högspecialiserad sjukvård.

En ovanligt lång region?

Ett annat scenario det spekulerats i är att inte bara Halland, utan även Värmland, kommer att gå tillsammans med Västra Götalandsregionen till en västsvensk region. Det skulle i så fall innebär en mer än fördubbling av ytan.

– Från Västra Götalandsregionen har vi förstått att vi nog kommer att gå samman med någon och vi är öppna för det. Men vi gör inga landanspråk, säger Jonas Andersson (L).

Fråga · Vilken region vill du se?

För att rösta behöver du ha JavaScript aktiverat.
För att rösta behöver du ha en nyare webbläsare.

Regionprocessen i Västsverige

Visa

– Länsindelningen i Västsverige har varit föremål för debatt ända sedan 1950-talet. Också ansvarsfördelningen på den regionala nivån har diskuterats och utretts i flera decennier

-Inrikesminister Jörgen Andersson (S) drev frågan trots motstånd i den egna regeringen. Den 15 juli 1997 beslöt riksdagen att en ny västsvensk region skulle bildas.

– Sammanlagt fick runt 45 000 anställda en ny arbetsgivare när Västra Götalandsregionen bildades 1 januari 1999. För de allra flesta innebar det ingen större praktisk förändring.

Källa: Västra Götalandsregionen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ny regionindelning

Mer i ämnet