Elevassistenten var en av de som mördades på Kronans skola i Trollhättan. Nu hyllas han som en hjälte på bland annat Facebook efter att det blivit känt att han försökte skydda skolbarnen när svärdmannen giv till attack. Foto: PRIVAT/TT

Elevassistenten i Trollhättan hyllas som hjälte

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är i chock efter skolattacken mot Kronan i Trollhättan, där två föll offer för en knivman. Många hyllar i dag elevassistenten, som ska ha försökt övermanna knivmannen för att skydda barnen.

Runt om i landet arrangeras ljusmanifestationer för att hedra offren i attacken, en pojke som var elev på skolan och en elevassistent. I Facebookgruppen ”Tyst minut i hela Sverige för offren i Trollhättan” har hundratusentals svenskar sagt att de på söndag klockan 14 ska hålla en tyst minut för knivmannens offer. Där uttrycker människor också sin sorg för de döda.

Hyllas som hjälte

”En sann hjälte” skriver en användare om elevassistenten, som enligt uppgift i sociala medier och tidningar ska ha skyddat barnen och offrat sig själv. Enligt flera i gruppen ska elevassistenten ha kastat sig fram för att övermanna knivmannen, och då själv blivit nedhuggen.

Vänner till elevassistenten skriver om hur han var en bra och fin person, en förebild för barnen på skolan.

Ett hatbrott

Tidigt på fredagsmorgonen konstaterar polisen att dådet i Trollhättan rör sig om ett hatbrott.

– Vi har konstaterat att det rör sig om ett hatbrottsmotiv med rasistiska förtecken. Det vi kan konstatera utifrån vittnesmål är att han på platsen väljer ut offer utifrån etnicitet, säger polisens kommenderingschef Niklas Hallgren, till SVT Nyheter.

Men varför gärningsmannen gick till attack på skolan, maskerad och beväpnad med två kraftiga stickvapen, har man ännu inte sagt någonting om. Det man vet är att skolan ligger i ett område med många nyanlända, och att knivmannen uttryckt intresse för Hitler, högerextremism och nazistiska miljöer. Den hjälm mannen bär på en bild som togs på skolan är förvillande lik den som Nazitysklands soldater bar under andra världskriget. Polisen uppger dock att han inte haft några kända kopplingar till högerextrema eller nazistiska miljöer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolattacken i Trollhättan

Mer i ämnet