Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alvin Andreasson, 7, sätter den svenska flaggan på platsen som idag är norsk. Nästa år ska nämligen regeringen fatta beslut om vilket land marken ska tillhöra. Foto: SVT

Sverige tar över norsk mark – Alvin, 7, sätter flaggan på plats

Publicerad

Bäcken utanför Nössemark i Dalsland har valt minsta motståndets väg. Då växer Sverige – på Norges bekostnad. Nu har 7-årige Alvin Andreasson märkt ut platsen.

Riksgränsen i Dalsland har hundraåriga traditioner. Imitten av 1700-talet bestämdes hur gränsen skulle gå i de så kallade Strömstad-traktaten.

Det var då det bestämdes att riksgränsen skulle följa Grötesbobäcken. Med jämna mellanrum uppdateras gränskartan mellan Sverige och Norge och nu har norska gränskommissionen noterat en ny förändring för ländernas utrikesdepartement att godkänna.

Ny gräns till Norge

För bäcken har nämligen valt minsta motståndets väg och blivit rakare. Nu ska Lantmäteriet förslå en ny gräns till grannlandet i väster. Under nästa år ska den svenska regeringen fatta beslut i frågan.

Och troligtvis blir det markägaren Jakob Andreasson som också blir ägare till den nya marken.

– Det är lite stort eftersom det inte händer så ofta, säger han.

På den andra sidan gränsen har det också varit muntra toner. För NRK berättar den norske markägaren att han tar saken med ro.

– Ingen kommer sannolikt att bli upphetsad över denna lilla justering, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.