Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Joel Wendle är nyhetschef och tillförordnad ansvarig utgivare på P4 Sjuhärad. Bredvid honom finns ett utdrag ur konversationen på Instagram. Foto: SVT/faksimil

Sveriges radio ifrågasatte fördömande av Hamas attack på sociala medier

Publicerad

Ett konto på sociala medier uttryckte sitt stöd för Israel efter Hamas attack. En kommentar kom strax senare – från P4 Sjuhärads officiella konto. Det lät bland annat så här: ”Var är din post när palestinier blir mördade ännu värre varje dag?”.

När SVT Nyheter Väst först når nyhetschefen på måndagen har han mejlat och frågat redaktionen om det är någon som skrivit på det sättet. På tisdagen kan han ge besked.

– Det vi har fått bekräftat är att det här meddelandet har skickats via vårt konto och av allt att döma är det en medarbetare som har tillgång till kontot som har gjort det, säger Joel Wendle, nyhetschef och tillförordnad ansvarig utgivare.

Ifrågasätter kunnandet

Det var strax före klockan 13 på måndagen som det officiella P4-kontot ifrågasatte varför en person på Instagram inte tagit lika tydlig ställning för palestinier när de blivit attackerade, och undrade om hen är ordentligt påläst som tar ställning i konflikten.

– Jag ser allvarligt på det som hänt och jag vill verkligen poängtera att det som uttrycks i meddelandet inte är någonting som P4 Sjuhärad eller Sveriges Radio står bakom, säger Joel Wendle.

Som medarbetare på public service ska man agera opartiskt och vara objektiv, betonar han.

Ska inte ta ställning

För att lära sig mer om Israel – och Palestinakonflikten föreslår personen som skrivit från P4 Sjuhärads konto att hen ska ”Grabba tag i närmsta arabkompis och fråga”. Dialogen, som har spridit sig över internet i form av skärmdumpar, fortsätter sedan från medarbetaren.

– Vi försöker gå till botten med vad som hänt, säger Joel Wendle.

Hur gör ni det? 

– Det är olika processer igång där vi försöker ta reda på så mycket som möjligt, som jag inte vill gå in närmare på. Men det har gett oss anledning att lyfta det som vi så ofta pratar om, vikten av att Sveriges Radios medarbetare inte ska ta ställning i olika frågor på det här sättet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.