I Högsäter är ballongflygning hett Foto: Andreas Varas

Sveriges största ballongklubb firar 15 år

Publicerad

I Högsäter finns Sveriges mest aktiva och, till antalet medlemmar sett, största ballongklubb. Klubben startade den 6 december 2003 med första uppgift att anordna ett SM i ballongflygning. – Jag visste inte då varför vi fick stående ovationen efter att tävlingen var slut, säger Eva Olsson, ordförande i klubben.

Peter Olsson är flerfaldig SM-mästare i ballongflygning, och hans mor, Eva Olsson, är ordförande för Sveriges största ballongklubb. Allt började med att Anders Olsson ringde upp sin mamma och frågade om det fanns människor i Högsäter och i hennes närhet som ville anordna ett ballong-sm.

”De är så bra på fixa grejer här uppe”

Telefonerna ringde varma, och på kort tid hade hon samlat ihop över 70 personer som var villiga att ställa upp som arrangörer. När den svenska ballongfederationen sa att för att anordna ett SM så skulle det finnas en arrangör, ja, då startade Eva Olsson en klubb som kunde stå som arrangör.

– Många är med i föreningar här uppe, och det har väl fallit sig så att de har blivit väldigt bra på att fixa grejer här uppe, säger Peter Olsson.

Vi arrangemangets slut så fick arrangörerna stående ovationer från deltagarna.

– Vi visste ju ingenting om att anordna ballong-SM, men tydligen blev det väldigt bra ändå, säger Eva Olsson

Sedan dess har föreningen anordnat flera SM och vissa av medlemmarna har även deltagit.

”Det bästa är frihetskänslan”

Vi samlas på ett gärde några mil utanför Högsäter. Idag är det sju ballongekipage med, även Chalmers ballongklubb deltar -  de ska ha uppkörning för en av sina piloter. På bara en halvtimma är allting redo för avfärd, piloterna är beredda och även markpersonalen. En karavan av bilar följer oss när vi stiger långsamt stiger med ballongen.

– Det bästa är frihetskänslan, att långsamt och tyst få flyga över trädtopparna. Att få följa vinden och se sin bygd från ovan, säger Eva Olsson samtidigt som hon tar tag i luftballongens brännare och för en kort sekund så blir det alldeles varmt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.