Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I helgen avgörs sveriges största streetfestival på Heden i Göteborg. Foto: SVT

Sveriges största street-turnering avgörs i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Över 120 lag har anmält sig för att göra upp om titeln när sveriges största street-turnering för fotboll och basket, Madr, för första gången avgörs i Göteborg. Finalerna spelas på Heden under söndagen.

– Vi samlar ungdomar från hela Sverige, det är riktigt roligt, säger grundaren Adonay Beyed.

Det är 38 basketlag och 83 fotbollslag som har anmält sig och utöver basket och fotboll bjuds publiken på dans, musik och lekar för de yngsta. Men den lekfulla inramningen ger inte hela bilden av vad festivalen handlar om.

– Man använder idrott som ett verktyg för att bearbeta något större. I vårt fall handlar det om att hitta aktiviteter som stärker ungdomar och bidrar till en bättre intergrationsplatform, säger Adonay Beyed, grundare och arrangör.

Festivalen arrangerades första gången 2016 i Lund och Adonay hoppas att initiativet ska bli bestående och göra långvariga avtryck.

– Vi söker ett nationellt engagemang och resonemang. Vi har samverkat med lokala aktörer och vi vill göra motsatsen till punkinsatser, säger Adonay Beyed.

De som letar sig ner till Heden under söndagen kommer också få se ett lag från polisen ta sig an ungdomarna på basketplanen i en uppvisningsmatch.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.