Victor Muller, Saabs siste ägare. Foto: Björn Larsson Rosvall /TT

SVT måste lämna ut material om Saab

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges Radio och SVT tvingas lämna ut ytterligare material med det konkursade Saab Automobiles siste vd och styrelseordförande Victor Muller till hovrättens rättegång i december. Det har hovrätten nu beslutat på begäran av åklagarna.

Den kommande rättegången mot Victor Muller handlar om grovt svindleri. Vänersborgs tingsrätt friade Muller, och även alla andra åtalade i det stora ekobrottsmålet om Saab.

LÄS MER: Åklagare begär ut opublicerade intervjuer från SVT

Ett radio- och två tv-inslag ingick bland bevisen i tingsrätten. Nu har åklagarna krävt att hovrätten ska ta del av mera intervjumaterial, och även en inspelning av ett tal som Muller höll i april 2011. SR och SVT sa nej, men fick inget gehör i hovrätten.

Åklagarna hävdar att Victor Muller gett en förskönad och vilseledande bild av Saab Automobiles ekonomi på våren före konkursen i december 2011.

Ska ta ställning till domen

– Vi har precis fått beslutet och kommer sätta oss och titta igenom det ordentligt med berörda innan vi tar något beslut om nästa steg, säger Albert Svanberg, chef för SVT programetik till SVT Nyheter Väst.

SVT har i ett yttrande i juli argumenterat för att inte lämna ut materialet.

– Det har varit vår inställning men nu har vi fått domen och får ta ställning till den. SVT intar allmänt en restriktiv hållning till att lämna ut programmaterial. Särskilt när avsikten är utredningsändamål och eventuellt rättegång, säger Svanberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer