Programledaren Belinda Olsson tror på det nya programformatet. Foto: SVT

SVT:s debattprogram Opinion live läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Programmet som har sänts från Göteborg kommer från och med nästa år att ersättas av ett nytt program med samma inriktning, men med en annan form.
– Vi kommer att utgå från polariserade frågor och vara helt utanför studion. Allt behöver utvecklas så är det alltid, säger Jan Helin som är programdirektör på SVT.

Debattprogrammet Opinion live har sänts sedan 2016 och ersatte då det tidigare liknande opinionsprogrammet Debatt. Programmet har varit känt för att inte väja för kontroversiella frågor eller svåra ämnen och har letts av Belinda Olsson.

Vilka som kommer att jobba med det nya programmet är fortfarande oklart.

– Det kommer att produceras i Göteborg på samhällsavdelningen, men med vilka personer och hur det kommer att se ut är fortfarande inte klart utan det får vi jobba vidare med, säger Jan Helin, som är programdirektör på SVT.

Är det så att Opinion live varit för obekvämt?

– Absolut inte. Vi vill bygga vidare på det som Opinion live redan står för och dess historia.

Tror på det nya

När programmet sänds för sista gången senare i höst går en era i graven tycker programledaren Belinda Olsson.

– Det känns lite både och. Givetvis tråkigt att det läggs ner, men jag tror att något nytt och bättre kommer ersätta. Vi är duktiga på opinionsjournalistik, säger hon.

Utanför studion

Enligt Jan Helin kommer tittarna att märka ett tydligare samarbete med SVT:s nyhetssajt och när det nya programmet kommer att sändas 2020 blir det helt utanför studion.

– Vi vill komma ut i samhället på ett tydligare sätt, säger han och förklarar att programmet vill nå det som beskrivs som en polariserad värld. 

Jorun Collin, som är projektledare och ansvarig utgivare för Opinion live, är glad för att det nya programmet kommer att produceras från Göteborg.

– Inga program varar för evigt, så är det. Jag tycker det är roligt med en utveckling och att det blir ett tydligt riktat uppdrag härifrån, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer