Birgitta Hellstrand har avlidit 84 år gammal. Hon anställdes 1957 vid Sveriges Television som Göteborgs första hallåa och blev rikskänd över en natt. Foto: SVT

Göteborgs första tv-hallåa har gått bort

Publicerad

Birgitta Hellstrand, född 16 januari 1935 i Karlskrona har avlidit. Hon avled den 21 februari, 84 år gammal. Hon anställdes 1957 vid Sveriges Television som Göteborgs första hallåa och blev rikskänd över en natt.
Se sekvenser från hennes tv-karriär i klippet ovan.

Birgitta Hellstrand presenterade bland annat det ikoniska barnprogrammet Humle och Dumle och var med i i det första På spåret 1987.

SVT har pratat med hennes son Kristoffer Hellstrand:

– Hon började på SVT 1957 och var då en av Sverige första tv-hallåor, samtida med Anita Lindman och Maud Husberg bland andra. Birgitta var Göteborgs-tv:s enda programpresentatör och presenterade till exempel Humle och Dumle samt Tekniskt Magasin. (Göteborgs-tv var namnet på SVT:s dåvarande Göteborgsredaktion)

Vad tyckte hon bäst om med att vara hallåa?

– Jag tror att hon uppskattade att träffa så många begåvade skådespelare och artister. Många av dem förblev vänner genom livet.

Vad gjorde hon senare i livet?

– Hon startade i början 70-talet ett galleri i Göteborg, Galerie Galax, som hon drev fram till sin 70-års dag.

Birgitta Hellstrand som på sitt sätt var pionjär inom TV fick flera år senare ett barnbarn som blev en av världens mest kända youtubers, nämligen Felix Kjellberg, mera känd som Pewdiepie.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer