Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att se bilderna från inspelningarna i Lysekil där Ingela Lindgren (t.v.) spelar ”Moder Svea”. Foto: SVT

10 000 år gammalt skelett i Lysekil centralt när SVT storsatsar på historia

Publicerad

Fler än 200 historiker, arkeologer och forskare är inblandade i SVT:s nya storsatsning om historia. I tio delar ska Sveriges historia berättas, och allt tar sin början i Lysekil.

– Det är den största satsningen i SVT:s historia när det gäller den här genren, säger projektledaren Björn Wahren.

Se hur Österödskvinnan dramatiseras – i klippet

Inspelningarna har pågått i månader och premiären är planerad till hösten 2023. SVT:s nya storsatsning handlar om att i tio delar berätta Sveriges historia.

Olika epoker dramatiseras i SVT:s satsning

Serien tar avstamp i de första svenskarna och det äldsta skelett som hittats i Sverige. Skelettet låg begravt strax utanför Lysekil och beräknas vara drygt 10 000 år gamamalt.

Till skillnad från tidigare historieprogram siktar man på att dramatisera olika epoker, ett sätt att göra historia mer lättillgänglig för en större publik.

– Vi tror och hoppas att det kommer vara populärt, säger produktionsledaren Elin Ahlström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer