Synskadade anmäler hinder via app Foto: SVT

Synskadade tar hjälp av app

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det Vita Käppens Dag. Något som synskadade vill använda för att uppmärksamma att staden skall vara tillgänglig för alla. Bland annat genom att använda en relativt ny app.

I helgen samlades en grupp med synskadade och några av deras ledsagare vid Centralen i Göteborg. SVT Nyheter Väst följde med dem på en promenad genom centrum.

En promenad som innebar en söndertrampad blindkäpp och åtminstone en anmälan om hinder via kommunens nya app ”Anmäl hinder” som introducerades i mars.

– Det är väldigt viktigt att informera allmänheten om vilka hänsynstagande man som allmänhet bör göra mot oss som har synnedsättningar. Om man får ökad kännedom om den vita käppen så är det en stor vinst för alla egentligen, säger Thomas Krantz, en av de synskadade som är med på promenaden.

Förstörd blindkäpp

Slutmålet är Stenpiren. Vi går via Drottningstoget, Nordstan och Gustav Adolf torg. Det är lunchtid och mycket folk ute. Utanför Nordstans huvudingång i flödet av människor som strömmar ut och in ut är det någon som inte uppmärksammar den vita käpp som Denise Cresso använder sig av.

Helt plötsligt rullar den mjuka knopp som sitter längst fram på käppen runt på trottoaren. Någon har trampat sönder hennes käpp. Kvar är en vass pinne och en synskadad människa i köpkaoset.

– Min käpp blir ju obrukbar. Det innebär ju att jag får använda färdtjänst istället för att åka kollektivt, för jag måste ha en käpp som fungerar. Om folk inte respekterar oss utan bara springer rätt på, då är vi rätt chanslösa. Tyvärr har det blivit så att många känner inte till att det här är en symbol för oss som inte ser, säger Denise Cresso.

”Tillgänglighetspromenad!”

Synskadades Riksförbund Göteborg och Göteborgs stad vill uppmärksamma de synskadades villkor under Vita Käppens dag genom denna ”tillgänglighetspromenad”.

Under promenaden tänker de använda sig av appen ”Anmäl hinder”. En app som är framtagen av Göteborgs stad så att alla, inte bara synskadade, kan anmäla hinder som förhoppningsvis snabbt kan avhjälpas.

Tony Bernedal stannar till utanför centralen och låser fast sin vita käpp under ena armen. Han tänker anmäla att en markering som borde finnas i golvet för att hjälpa synskadade saknas. Han plockar upp mobilen med appen.

– Den är jättebra. Det är ett komplement till andra vägar in till kommunen där du kan anmäla saker som lätt kan avhjälpas: Det kan vara hinder av olika slag, säger Tony Bernedal.

Fel åtgärdas

Även Thomas Krantz har haft hjälp av den nya appen.

– Jag har använt den några gånger och jag har fått positiv respons. Både att kommunen har tagit emot anmälan och att de har åtgärdat felet ifråga. Trapporna vid busshållsplatsen från Frölunda torg ner till spårvagnshållplatserna. Där har man gjort trappmarkeringar helt nyligen, säger Thomas Krantz.

Tack vare att du gjorde den här anmälan i appen?

– Absolut, det har varit omarkerat väldigt länge i de trapporna, säger Thomas Krantz.

En av ledsagarna som är med idag när gruppen av ett tiotal synskadade går sin ”tillgänglighetspromenad” i Göteborg tar Denise Cresso under armen och de rör sig vidare mot Stenpiren.

Hur anmäler man hinder?

Med mobilappen ”Anmäl hinder” kan man tala om vilken sorts hinder man stött på i den offentliga miljön. Man lämnar GPS-koordinater var hindret finns och det hjälper om man kan ta en bild. All information hamnar hos kommunen och hindret skall åtgärdas så snabbt som möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.