Systrarna Ilda, Amela och Arnela Kalac utvisas efter sju år i Sverige. Foto: SVT

Systrarna Kalac kämpar i den svenska pandemivården – nu utvisas de till Serbien

Uppdaterad
Publicerad

Systrarna Kalac i Grästorp är del av den vård – och omsorgspersonal som kämpar för att Sverige ska ta sig igenom coronapandemin. De har bott i Sverige i sju år nu, och sjukhusets chef säger att de behövs.

Men Migrationsverket står på sig: Kalac ska utvisas till Serbien.

Systrarna Amela, 23, Arnela, 22 och Ilda, 18, kom till Sverige för sju år sedan tillsammans med sina två föräldrar och yngre bror. Familjen har enligt dem utsatts för hot och förföljelse i hemlandet Serbien och tvingades därför att fly.

I mitten av februari fick syskonen beskedet om att migrationsdomstolen avslagit familjens ansökan om uppehållstillstånd. Det var ett av flera i raden och det finns flera orsaker som ligger till grund för beslutet.

– Det är som att Sverige har ett självskadebeteende. De betalar vår utbildning och hjälper oss med boende under många år. Nu när vi kan och vill ge tillbaka utvisar de oss, säger Amela.

”Har ingenstans att ta vägen”

I avslaget från migrationsdomstolen står det att ”det i bedömningen ska beaktas att de klagande vistats illegalt i Sverige”.

Det var under samma period som systrarnas pappa dog och deras mamma insjuknade efter trauman från hemlandet.

I ett mejl till SVT skriver Migrationsverket att ”de måste följa de lagar och riktlinjer som finns i alla ärenden”.

Nu ligger familjens hopp till den sista instansen, migrationsöverdomstolen.

– Jag är rädd för mitt liv att återvända till Serbien. Jag har varit med om hemska saker där, min bror är deprimerad och mamma psykiskt sjuk. Vi har ingenstans att ta vägen där, säger Amela.

Mindre en en månad efter att denna artikel publicerats kommer beskedet från migrationsöverdomstolen – som inte beviljar prövningstillstånd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.