Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varning för starka bilder. SVT:s reporter tog sig till olycksplatsen på fredagsmorgonen. Foto: Hans-Åke Mossberg/SVT

Tåg i Herrljunga har spårat ur efter kollision med kor

Uppdaterad
Publicerad

Ett tåg på väg från Vänersborg till Varberg har kolliderat med kor norr om Herrljunga. Kollisionen har gjort att loket och en personvagn har spårat ur delvis.

Det var strax innan klockan åtta på morgonen som SOS fick larm om en tågolycka i Herrljunga. Räddningstjänst, polis och ambulans är larmade till platsen.

– Det är ett persontåg från Västtrafik som har krockat med ett par kor, säger Isabell Rosendahl, kommunikatör på Västtrafik.

Passagerare evakuerades

Räddningstjänsten meddelade vid strax innan klockan tio att passagerarna har evakuerats från tåget. En ersättningsbuss har tagit med alla 19 passagerare som befanns sig på tåget när det krockade med korna.

– Det har spårat ur ganska kraftigt och lutar ned mot ett dike, säger Morgan Gunnarsson på räddningstjänsten i Herrljunga.

13 döda kor

Enligt Räddningstjänsten är det tretton stycken kor som har dött efter att ha blivit påkörda av tåget, cirka en kilometer nordväst om centrala Herrljunga.

Platsen ska vara svåråtkomlig och räddningstjänsten ska haft problem att ta sig fram, då deras bilar inte kom fram på de mindre skogsvägarna.

– Korna ska ha rymt från en gård en mil härifrån. Det är totalt 30 kor som har rymt och 13 stycken gick att hitta här vid tåget, säger Morgan Gunnarsson.

Tågtrafik ställs in

Det finns inga uppgifter om några personskador. Händelsen kommer att innebära trafikstörningar i tågtrafiken under fredagen.

– Kinnekullebanan kommer att ställas in dygnet ut, och på Älvsborgsbanan kommer vi att försöka ersätta trafiken, där får man hålla utkik via våra kanaler om sin resa, säger Isabell Rosendahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.