Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Privat

Caila satt fast på tåg halva natten i Bäckefors: Vi var utan mat och värme

Uppdaterad
Publicerad

Tåget från Oslo till Göteborg skulle vara framme på onsdagskvällen. Ett nedfallet träd satte stopp för resan i Bäckefors i Dalsland. Kvar ombord blev de 57 passagerarna – utan mat och värme.

– Vi satt där i sex till sju timmar. Det var runt 6-7 minusgrader och jag har aldrig varit så kall i hela mitt liv, säger Caila Singh.

”Jag har aldrig frusit så mycket” – se Cailas egna tågbilder från iskalla natten.

Toaletterna fungerade inte, det fanns ingen mat och ombord på det strömlösa tåget kunde inte mobilen laddas. Något som SR Väst var först med att berätta om. Informationen från tågbolaget Vy som trafikerar sträckan var bristfällig enligt passagerarna.

– Efter en timme stängdes elen av. Vi väntade men de kunde inte få tag på någon som visste vad som hände, säger Caila Singh som hade en lång väg kvar på sin resa hem till Sydafrika.

Minus sex grader

Termometern visade på minus sex grader när det var som kallast och först vid klockan 04 på natten till torsdag kom personal från räddningstjänsten till undsättning.

– Vi hamnade i små bussar och skjutsades till en idrottshall. Vi visste inte riktigt vad som hände då men efter en och en halv timme fick vi reda på att en buss var på väg och skulle ta oss till Göteborg, säger Caila Singh.

Ville inte störa räddningstjänsten

Vid åttatiden på torsdag morgon nådde passagerarna Göteborg.

– Det är givetvis beklagligt hur detta har gått till. Vi fick besked att ett diesellok skulle hjälpa till men sen var det även växel- och signalfel på grund av snöoväder, säger Tor Kangas som är pressinformatör på Vy om natten ombord på det kalla tåget.

Varför kontaktade ni inte räddningstjänsten tidigare?

Man vill ju inte störa i onödan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.