Tågförseningar lång tid framöver

Uppdaterad
Publicerad

Växlarna måste läggas om manuellt till följd av en brand. Tågtrafiken norrut från Göteborg kommer därför dras med förseningar under lång tid framöver.

Det är en brand i ett teknikhus natten till lördagen den 13 februari 2016 som är orsaken till stora störningar i delar av tågtrafiken i Göteborgsområdet. Privatpersoner berörs på sträckorna Göteborg–Uddevalla och Göteborg–Trollhättan. Det  betyder i förlängningen att även trafiken till Karlstad och Oslo påverkas.

– Alla växlar är förstörda. Vi har ingen prognos för när det blir klart, men man pratar om några veckor, säger Trafikverkets presskommunikatör Katarina Wolffram till SVT Nyheter Väst.

Omfattande förseningar

Vissa tåg ställs in och i vissa fall ersätts de av bussar, medan andra tåg rullar på men blir försenade. För information om specifika avgångar uppmanas resenärer att läsa trafikinformationen på Trafikverkets hemsida eller att kontakta sitt tågbolag. 

– Anledningen till att det blir förseningar är att vi nu måste lägga om alla växlar manuellt för att komma ut istället för automatiskt. Det står alltså helt konkret folk ute och lägger om växlarna. Dessutom visar alla signaler att det är stopp så det krävs ett omfattande kommunikationsarbete för att tågen ska komma fram, fortsätter Wolffram.

Många möten för att lägga upp strategi

Enligt Trafikverket är det ett enormt arbete att reparera skadorna. Det har under lördagen hållits flera möten där man diskuterat upplägg och beställnign av material.

– Jobbet är igång men vi kan inte säga när vi kommer kunna köra normalt igen, avslutar Trafikverkets presskommunikatör Katarina Wolffram i en intervju med SVT Nyheter Väst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.