Foto: Polisen

Tände eld på villa för att hämnas

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-årsåldern ska ha tänt eld på en villa i Åmåls kommun i början av april och åtalas nu för mordbrand. I förhör har mannen berättat att han gjorde det för att hämnas på en person som jobbat hos socialtjänsten.

Det var den 3 april som det började brinna på en adress i Åmåls kommun. En granne hörde brandvarnare från villan och kunde släcka branden som startat i hallen.

Väntade i timmar

Det visade sig senare när polisen tekniker kom till platsen att någon hade försökt elda upp kommuntjänstemannens hus. Mannen som var maskerad säger själv säger i förhör att han bröt sig in igenom garaget under natten och väntade flera timmar tills villaägaren hade lämnat.

Med hjälp av tio liter bensin och fem liter tändvätska gick sedan mannen runt på båda våningarna för att sprida ut den brandfarliga vätskan i både soffor och sängar samt i trappen för att det skulle bli större spridning. Efter att ha sett att branden startat sprang den misstänkte gärningsmannen ut genom altandörren och bort genom en skogsdunge där polisen senare hittade hans maskering.

Angav sig hos polisen

Därefter uppger han att skulle ha gått hem till en kompis åkte för att sova. På eftermiddagen samma dag reste mannen till Göteborg för att ange sig själv hos polisen. I förhör erkände han senare att det var han som hade tänt på. Enligt den misstänkte ville han hämnas på socialtjänstemannen som för flera år sedan jobbat med ett familjerättsligt ärende där den misstänkte mannen var en av föräldrarna.

Skulle hämnas

– Jag vill inte uttala mig om motivet men han säger själv i förhör att det var en hämndaktion efter mot en person som jobbat inom socialtjänsten som varit handläggare för ett ärende där den tilltalade varit en part, säger Rebecca Budell, assistentåklagare i Uddevalla.

Branden orsakade främst skador i hallen och kunde snabbt släckas av en granne. Men kommuntjänstemannens försäkringsbolag yrkar på nästan 150.000 kronor i skadestånd för att återställa villan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.