Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) åtalsanmäler en tandläkare i Göteborg för misshandel, alternativt vållande till grov kroppsskada, av flera patienter. Foto: Simon Paulin / SvD / TT

Tandläkare anmäls: ”Borrade sönder” patients friska tänder

Publicerad

En tandläkare i Göteborg kan komma att riskera fängelsestraff för ”grova kroppsskador” efter smärtsamma ingrepp på flera patienter. Idag valde Inspektionen för vård och omsorg att anmäla tandläkare till åklagare.

Tandläkaren misstänks för misshandel, alternativt vållande till grov kroppsskada av flera patienter.

– Patienterna har drabbats illa. De har kommit ut i ett sämre skick från tandläkaren än när de gick dit, säger Karin Fagerberg, avdelningschef på IVO, till nyhetsbyrån Siren.

Enligt nyhetsbyrån har IVO också begärt att tandläkarens legitimation ska återkallas.

Ett sällsynt fall

Enligt IVO:s utredning har tandläkaren ”borrat sönder” en patients relativt felfria tänder. Behandlingen beskrivs som ett övergrepp liknande misshandel.

– Det här är ett jättesällsynt fall, som tur är, säger Karin Fagerberg till nyhetsbyrån Siren.

Anmälan har gjorts till åklagarmyndigheten i Göteborg angående behandlingen av åtta patienter. IVO är skyldig att anmäla tandläkaren eftersom fängelse ingår i straffskalan för de brott han misstänks för.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer