Lova Nyström Eliasson och Sofia Hassel, tävlade i hastighetsåkning på Ruddalens idrottscentrum i Göteborg under lördagen. Foto: SVT

De tävlar i att hålla högst hastighet på skridskor

Uppdaterad
Publicerad

De gillar hög fart och tävlar i hastighetsåkning på skridskor. SVT Nyheter Väst träffade två entusiaster på Ruddalens idrottscentrum i Göteborg.
– Det är en sport som ligger mig otroligt varm om hjärtat, säger Sofia Hassel.

Sofia Hassel började tidigt med konståkning men i tioårsåldern gick hon över till hastighetsåkning på skridskor i stället eftersom hon gillar hög fart.

– Jag tävlade i skridskor i många år. Bland annat i junior-VM, senior-EM och VM. Det var en otrolig tid och jag fick resa mycket och det har betytt mycket socialt för mig, säger Sofia Hassel.

Jonas Erkman, ordförande i skridskoklubben IK Wega i Göteborg.

Hon slutade tävla på hög nivå 2008 och numera stöttar hon ungdomar i klubben IK Wega så ofta hon kan. Men helt har hon inte slutat tävla, för under lördagens tävlingar i hastighetsåkning på Ruddalens idrottscentrum i Göteborg tävlade hon i 1000 meter och 1500 meter. De andra som deltog kom från ett par klubbar i Göteborg och från en klubb i Trollhättan.

”Klassisk vinstersport”

Sporten var stor under 60-, 70-, och 80-talet, enligt Jonas Erkman, ordförande i IK Wega.

– Den har tyvärr minskat litet med åren, men nu håller vi på att bygga upp verksamheten igen. Det är en klassisk svensk vintersport.

Enligt honom så har hans klubb IK Wega nu ett 20-tal barn och ungdomar som tränar.

– Hastighetsåkning går ut på att åka så snabbt som möjligt på en skridskooval medan långfärdsåkare är mer på sjöar och på havet och åker ifall det är tillräckligt kallt.

15-åriga Lova Nyström Eliasson har åkt skridskor i fyra år och under lördagen tävlade hon i olika klasser.

– Jag tävlar i 500 meter, 1000 och 1500 meter i dag. Men det blåser så mycket så det kan nog bli lite svårt tror jag, gissade hon före tävlingen.

Sofia Hassel segrade på distansen 500 meter och Lova Nyström Eliasson kom trea på samma distans.

Se i klippet från lördagens tävling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.