Taxi Göteborg säger upp avtal med staden: ”Kommer påverka viktiga samhällsresor”

Publicerad

Taxi Göteborg har nu sagt upp sitt avtal om att leverera vissa serviceresor till Göteborgs Stad. Detta eftersom man menar att kommunen överbokat taxibilarna, och att taxibolaget kontinuerligt behövt betala vite för de resor de inte kunnat köra. Något som GP var först med att rapportera om.

Hör Taxi Göteborgs vd Bo Edsberger samt Patricia Anselmo från trafikkontoret i klippet ovan:

Det var under coronapandemin som Taxi Göteborg och Göteborgs stad förhandlade fram ett nytt avtal, kring de kompletterande serviceresorna som företaget körde. Ett avtal som byggde på att taxibolaget inte behövde köra lika många färdtjänstärenden mot en kompensation.

– Vi har fått stänga all privatbokning på morgnar och eftermiddagar. På grund av systematiska överbokningar sista halvåret har vi tvingats säga upp avtalet, säger Bo Edsberger, vd för Taxi Göteborg.

Enligt Bo Edsberger har man då behövt betala vite för alla de bokningar man inte kunnat köra. Något som resultera i att Taxi Göteborg fick betala fem miljoner, eller tio procent av deras totala utgifter, i vite under 2021.

Kommer påverka resenärerna

Göteborgs stad menar å andra sidan att man måste ha en överkapacitet av taxibilar, utifall någon blir sjuk eller liknande. De kan dock inte svara på om det har förekommit överbokningar men säger att man ska undersöka saken.

– Självklart kommer det här påverka våra resenärer och det kommer påverka viktiga samhällsresor, som resor till och från skolan, arbete eller daglig verksamhet säger Patricia Anselmo, tillförordnad avdelningschef för serviceresor för Göteborgs stad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.