Kartan visar var personer smittats av TBE i Västra Götaland. De gula ringarna anger område där smitta skett under åren 20 162 018. De rödfärgade områdena anger område där smitta skett under åren 1997-2018. Foto: TT/Västra Götalandsregionen

TBE-smittan breder ut sig i väst

Uppdaterad
Publicerad

Fästingar som bär på smittan TBE blir allt vanligare i Västsverige. Enligt Smittskydd Västra Götaland dyker sjukdomen upp på nya ställen och allt fler får söka vård.
– Det har ökat succesivt under flera år. Vi upptäckte det för ungefär 20 år sedan. Då hade vi bara några enstaka fall och sedan dess har det blivit fler och fler, säger Peter Nolskog som är biträdande smittskyddsläkare vid Smittskydd Västra Götaland.

Under 2017 respektive 2018 rapporterades 61 personer som smittats av TBE i Västra Götaland. Enligt Peter Nolskog tros dock mörkertalet vara stort då många endast får milda symptom och då ofta inte söker vård.

Kartan visar var personer smittats av TBE i Västra Götaland. De gula ringarna anger område där smitta skett under åren 20 162 018. De rödfärgade områdena anger område där smitta skett under åren 1997-2018. Foto: Västra Götalansregionen

Smittskydd Västra Götaland publicerade under måndagen en karta över utbredningen av TBE i länet. Nya områden där personer smittats är norra Uddevalla, västra Trollhättan mot Göta älv och nordöstra Alingsås vid Mjörn.

Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare vid Smittskydd Västra Götaland.

– Det började i Skaraborg och spred sig sedan till Dalsland och Bohuslän. Nu ser vi en långsam spridning söderut och jag tror att vi kommer se fler fall i Södra Älvsborg de närmaste åren.

Varmare klimat kan ligga bakom

En av anledningarna till utbredningen tros vara varmare klimat med längre säsong för fästingarna. TBE går inte att bota och blir man smittad kan man få dras med allvarliga symptom under lång tid.

– En del blir väldigt svårt sjuka och kan ibland få livslånga men. Det handlar om minnes- och koncentrationssvårigheter, huvudvärk, yrsel. En del kan inte fortsätta arbeta så att det är en allvarlig sjukdom.

– Rådet till allmänheten är att använda sig av kartan och om man bor eller vistas i drabbade områden bör man överväga att vaccinera sig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vad är TBE?

SVT rapporterade · Hur skyddar du dig mot fästingar?

Tack för era kommentarer! Nu stänger chatten för i dag.
18.07
Hej! Nu när värmen återkommer börjar krypen vakna till liv igen. Bland dem finns fästingar, och de senaste åren har men hittat fall av TBE-smitta på nya ställen i Västra Götaland. Hur gör du för att skydda dig från fästingar, som kan sprida både TBE och borrelia?
19.24
Vaccination och Djungelolja
19.24
Jag har tagit TBE-sprutor men fästingar gillar som tur är inte mig utan mitt blod är för myggor, blinningar och allt annat elände. Tog en fästing på hästen och två på hunden i lördags
19.25
Vi har katt som får fästingar, trots medecin. Vi får gå och vaccinera oss även om det inte i dagsläget har rapporterats fall från närmiljön. Någon kommer ju bli rapporterad som fall nr.1 och det vill jag inte att det ska vara någon från min familj.
19.28
Brukar smörja in pungen med tigerbalsam. Funkar toppen!
19.37
Jag sätter upp en skylt med "fästingar förbjudet"
@Carina - funkar det? ;) 
20.12
Länk till kartan funkar inte i android appen
@Niels - Ajdå. Vi har uppdaterat länken. Hoppas att det fungerar nu. Annars får du återkomma!
20.12
Det är 💉 som gäller!
20.25
Vaccination för oss. Men för husdjur finns det receptbelagda tabletter, Bravecto, mot just fästingar. När fästingarna satt sig dör dem efter ett antal timmar och faller av. Funkar fint för våra hundar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer